Így főzz home office idején – barátod a paleo menüterv

Elérkezett idén is a home office, azaz az otthon végzett távmunka ideje. Van, aki huzamosabb ideig kénytelen a lakásából dolgozni, de olyan is akad, aki csupán néhány napos karanténra ítéltetett a covid-fertőzés miatt. Legyen az bármennyi idő, amelyet a saját íróasztalunknál eltöltve dolgozunk, enni minden esetben kell. Az étel kiszállítást a paleo étrend esetén is egyre könnyebb megoldani, de azért még lehetnek gyermekbetegségei. Ugyanakkor nyugodtan valljuk be: otthon főzni még mindig gazdaságosabb. Ehhez kell egy jó paleo menüterv. 

A munkát, a háztartás teendőit és a főzést akkor sem könnyű össze egyeztetni, amikor otthon dolgozunk. A munka ebben az esetben is teljes figyelmet kíván, és az is könnyen megeshet, hogy kicsit túl is csúszunk a hivatalos munkaidőn. Home office idején nehezebb az ebédidő betartása is, mert nincsenek körülöttünk a kollégák, akikkel el szoktuk költeni az ebédünket. Tovább súlyosbítja a helyzetet az is, hogy – a legtöbb esetben – nincs a közelünkben megfelelő kifőzde vagy épp túl körülményes, esetleg drága az étel házhozszállítás. Amennyiben enni szeretnénk, ráadásul egészségeset és finomat, akkor nincs más hátra, mint megszervezni a főzést. De semmi pánik, van megoldás!

Kell egy terv, pontosabban: paleo menüterv

Az első lépés, hogy pontos menütervet készítsünk a hét minden napjának, minden étkezésére. Ehhez dukál még egy bevásárló lista is, hogy gyorsan be is tudj vásárolni, legalább néhány napra előre, de az sem baj, ha egy hétre. 

A paleo menüterv akkor működik, ha a dolgos hétköznapokra olyan egyszerű ételeket tervezel, amelyeket legfeljebb fél óra alatt el tudsz készíteni. Az a legjobb étel, amelynek a maradékából akár másik étel is készíthető, mert így további időt tudsz megspórolni a konyhában. 

Amennyiben mindezekkel megvagy és be is vásároltál, akkor következik a harmadik lépés: a főzés. Na, de mikor?

Főzz előre

Két tippem van arra, hogy mikor főzz úgy, hogy a lehető legkevesebbet tölts a konyhádban. Az egyik akkor működik, ha öt-tíz perces előkészítő munkával jár és utána a sütő/tűzhely végzi a többi feladatot. Ilyenek a csirkesültek zöldség körettel vagy épp a húsleveskocsonya. Ebben az esetben érdemes reggel, munkakezdés előtt bedobni a sütőbe vagy feltenni főni. Ezután már csak rá kell pillantanod a két feladat közti szünetben. 

De azt is megteheted, ha reggel kicsit később ébredtél, hogy az egyik hosszabb délelőtti szünetedben dobod oda az ételt. 

A másik jól bevált módszerem az, amikor este, a munka végeztével a sütőt és a főzőlapot egyszerre kérem munkára. Tovább bonyolítom és egyben egyszerűsítem a dolgot azzal, hogy lehetőleg olyan ételeket főzök, sütök, amelyek maradékából további fogások lehetnek. Például egy húsleves megmaradt részéből zöldségkrém leves vagy pörköltből másnap hortobágyi palacsinta. Így egy csapásra két napra előre készítettem főételeket. 

Az is jó megoldás, ha vacsorára készítesz egy nagyobb mennyiségű főételt és másnap felmelegítve az szolgál majd ebédként. 

A legkényelmesebb megoldás a paleo menüterv

A paleo menüterv elkészítése odafigyelést, kreativitást, időt és gyakorlatot igényel. Szívesen főznél otthon finom, egészséges, mindenmentes ételeket, de kihagynád az időigényes tervezést? Kényelmesebben szeretnéd megoldani? Akkor itt hozom neked a megoldást. Ugyanis elkészült a négyhetes téli menüterv, amely mindezt megoldja neked. 

Van benne négy hétre táblázat, ebben a hét minden napjára ételsor a reggelitől a vacsoráig, de még a desszert vagy az uzsonna is szerepel. Az összes étel receptje is tartozik a csomaghoz kinyomtatható és ebook formában. Minden hétre külön bevásárló lista tartozik még hozzá, felsorolva benne az összes szükséges alapanyag.

Mindezek birtokában annyi teendőd marad, hogy a bevásárló listával a kezedben bevásárolj. Már itt spórolsz időt, mert célirányosan közlekedhetsz a boltban, nem kell töprengened semmin. Ezután pedig már csak főznöd kell a megadott receptek és jó tanácsok alapján. Ugyanis számos időspórolós megoldást is találhatsz a csomagban. 

Ajándék idő és stresszmentes karácsony

négyhetes téli menütervhez ezúttal ajándék is jár. Nem elég ugyanis ebben az időszakban csak a hétköznapokon időt spórolni a konyhában, de az is előnyös, ha kényelmesen készül el a karácsonyi lakoma. Ezért készült el a karácsonyi menüterv, amelyet most minden kiadvány mellé ajándékba kaphatsz. 

A karácsonyi menüterv kétféle ételsort tartalmaz desszertekkel együtt. Választhatsz kedved szerint, de kombinálhatod is. Tartozik a csomaghoz mindegyik ételhez és desszerthez egy-egy recept. Bevásárló listát is mellékeltem hozzá. Egy különleges tervezőt is adok mellé, amelyben pontosan megtalálhatod, hogy mit mikor érdemes elvégezned ahhoz, hogy karácsony napjára már csak pár perces munkád maradjon. Így legyen időd a családra, az ajándékok csomagolására vagy épp magadra. Kipihenten és mosolyogva állhatsz a fa alatt és átadhatod magad az igazi ünneplésnek, majd a lakomának.

A téli paleo menüterv és a karácsonyi menüterv a Paleolcsó boltjában vár téged.