Olyan ebédre vágytam a napokban, amelyben nem a hús a főszereplő. Nem mintha bármi bajom lenne a hússal. Így jutott eszembe a töltött édesburgonya, amelyet ezúttal magyarosra hangoltam. Mostanság egész jó áron hozzá lehet jutni ehhez a narancssárga csemegéhez és én mondhatom, hogy nagy rajongója vagyok.
Az a jó ebben a töltött édesburgonya receptben, hogy akár a húst is kihagyhatod belőle. Helyette összeapríthatsz apróra répát, fehérrépát, vöröshagymát, spenótot, kelkáposztát vagy akár kelbimbót is. Ugyanúgy fűszerezve, ahogy a húst, királyi lakomát varázsolhatsz a tányérokra.

Hozzávalók:
3 nagyobb édesburgonya
1 teáskanál majoránna
fél teáskanál kakukkfű
2 teáskanál petrezselyemzöld
1 teáskanál só,
fél teáskanál pirospaprika por
1 teáskanál fokhagyma por
15 dkg darált hús
1 vöröshagyma
2 evőkanál zsír
20 dkg ementáli sajt
1 evőkanál vaj
A töltött édesburgonya elkészítése:
A villával megszurkált édesburgonyákat héjastól 200 fokos sütőbe tesszük és puhára sütjük 30-35 perc alatt.
Egy serpenyőben a zsíron üvegesre pároljuk a felkockázott vöröshagymát.
Rádobjuk a darált húst és elkeverjük.
Fűszerezzük a húst és addig sütjük, amíg egy kicsit megpirul.
A megsült édesburgonyákat kettévágjuk és a belsejét egy kanállal kikaparjuk. De úgy, hogy maradjon legalább fél centi vastag réteg a héján.
Bele töltjük a darált húst.
A tetejét megszórjuk a lereszelt kemény sajttal.
200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul.
Az édesburgonya kikapart belsejét összekeverjük egy evőkanál puha vajjal, sóval és fél teáskanál fokhagymaporral. Ezzel körítve tálaljuk a megsült édesburgonya hajókat.