Töltött édesburgonya magyarosan

Olyan ebédre vágytam a napokban, amelyben nem a hús a főszereplő. Nem mintha bármi bajom lenne a hússal. Így jutott eszembe a töltött édesburgonya, amelyet ezúttal magyarosra hangoltam. Mostanság egész jó áron hozzá lehet jutni ehhez a narancssárga csemegéhez és én mondhatom, hogy nagy rajongója vagyok. 

Az a jó ebben a töltött édesburgonya receptben, hogy akár a húst is kihagyhatod belőle. Helyette összeapríthatsz apróra répát, fehérrépát, vöröshagymát, spenótot, kelkáposztát vagy akár kelbimbót is. Ugyanúgy fűszerezve, ahogy a húst, királyi lakomát varázsolhatsz a tányérokra. 

Hozzávalók:

3 nagyobb édesburgonya

1 teáskanál majoránna

fél teáskanál kakukkfű

2 teáskanál petrezselyemzöld

1 teáskanál só,

fél teáskanál pirospaprika por

1 teáskanál fokhagyma por

15 dkg darált hús

1 vöröshagyma

2 evőkanál zsír

20 dkg ementáli sajt

1 evőkanál vaj

A töltött édesburgonya elkészítése:

A villával megszurkált édesburgonyákat héjastól 200 fokos sütőbe tesszük és puhára sütjük 30-35 perc alatt. 

Egy serpenyőben a zsíron üvegesre pároljuk a felkockázott vöröshagymát. 

Rádobjuk a darált húst és elkeverjük. 

Fűszerezzük a húst és addig sütjük, amíg egy kicsit megpirul. 

A megsült édesburgonyákat kettévágjuk és a belsejét egy kanállal kikaparjuk. De úgy, hogy maradjon legalább fél centi vastag réteg a héján. 

Bele töltjük a darált húst. 

A tetejét megszórjuk a lereszelt kemény sajttal. 

200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul. 

Az édesburgonya kikapart belsejét összekeverjük egy evőkanál puha vajjal, sóval és fél teáskanál fokhagymaporral. Ezzel körítve tálaljuk a megsült édesburgonya hajókat.