Téli estéken remek vacsora lehet a zellekrémleves. Alapjaiban sokban nem különbözik a hagyományostól. Gyorsan elkészül és nagyon finom. Csak mellesleg jegyzem meg, hogy a zeller afrodiziákum (épp Bálint napon írom e sorokat…), de erős vízhajtó, nyugtató és étvágycsökkentő hatása van. Tehát például diétához is remek választás. Mindezek mellett mivel serkenti a máj és vese működését, így tisztító hatása is van. Mindezek mellet télen olcsóbb a zellergumó, valamint az egyik vitamin és ásványianyag forrásunk ebben az időszakban. Ha kimaradt némi hús- vagy csontleves a vasárnapi ebédből, akkor kiválóan hasznosítható ebben a levesben.
Ha húslevessel engeded fel a félpuhára párolódott zellert, akkor nem szükséges a többi fűszer. A kókusztejet és a sajtot is kihagyhatod, ha nincs kéznél (vagy sokadika van). Anélkül is nagyon finom.
Hozzávalók
1 közepes fej zellergumó, lestyán, só, bors, zsír, tárkony, szárított zöldségkeverék, kókusztej, keménysajt.
Elkészítése
- A zsírt felmelegítjük.
- Beledobjuk a megtisztított, kockára vágott zellert.
- Sózzuk, borsozzuk.
- Fedő alatt félpuhára pároljuk. Néha kevergetjük.
- Fűszerezzük.
- Vizet vagy húslevest öntünk rá.
- Addig főzzük fedő alatt, amíg puha nem lesz teljesen a zeller.
- Botmixerrel összeturmixoljuk.
- Kókusztejjel ízesítjük és sajtreszelékkel tálaljuk.