Leírás
Befőzés, aszalás, fagyasztás, savanyítás
Amikor befőzésről esik szó, akkor mindenképpen szükséges kelléknek gondoljuk a különböző boltban kapható tartósítószereket és rengeteg cukrot. Ám az a jó hírem van, hogy mindezek nélkül is készülhetnek hosszan eltartható, finom befőttek, szószok, lekvárok és savanyúságok. Csupán dédanyáink és nagymamáink fortélyait kell bevetnünk. Igaz, a cukrot is ki kell hagynunk, de hidd el, az édesítést is meg lehet oldani.
Mi több a tartósításnak két másik módja is létezik: az aszalás és a fagyasztás. Ez utóbbi kettő az egyik legegészségesebb megoldás, mert a tartósított élelmiszerekben megmarad a legtöbb értékes tápanyag.
Megmutatom az összes régi, jól bevált tartósítási praktikát, amellyel tartósítószerek és cukor nélkül tehetsz el télre finomságokat. Ezzel nem csupán a saját egészségedet őrizheted meg, de akár különleges gasztoajándékot is adhatsz szeretteidnek.
Akkor is érdemes ezeket a módszereket kipróbálnod, ha épp nem paleo étrendet követsz, mert az egészséged biztosan hálás lesz érte.