Desszert is lehet a mindenmentes gyümölcsleves

A mindenmentes gyümölcsleves olyan, mint a gyümölcs saláta. Valójában mindegyik egy-egy desszert és nem előétel vagy főétel. Ugyanakkor van egy nagyon jó tulajdonsága is: maradékmentő. Ugyanis a kissé már szépséghibás, de még ehető gyümölcsöket remekül el lehet vele tüntetni és így megmenteni a kidobástól. Ez jó a pénztárcánknak és a Földnek is. Miért ne (t)ennénk?

Állagában és ízében megkülönböztethetetlen a mindenmentes gyümölcsleves a hagyományostól. Éppen ezért a mindenevő családtagoknak is nyugodt szívvel feltálalhatjuk, nem lesz kifogásuk. Hidegen és melegen egyaránt kiváló, több napig is eltartható a hűtőben. 

Nem kell rongyosra főzni benne a gyümölcsöket, elég az is, ha csak a levét felforraljuk és besűrítjük a tápiókaliszttel. Akár azt is megtehetjük, hogy a levét készítjük el a levesnek és, amikor már kész, csak akkor dobáljuk bele a gyümölcsöket. Ez akkor működik a legjobban, ha nagyon érett gyümölcsöket készítünk el mindenmentes gyümölcsleves formájában. 

Hozzávalók:

1 nagy marék cseresznye 

2 kisebb nektarin

7-8 szem eper

1 közepes alma

2 teáskanál 1:4 édesítő

1 púpozott teáskanál tápiókaliszt

3 dl víz

1 teáskanál őrölt fahéj

csipetnyi őrölt szegfűszeg

1 teáskanál vanília aroma

1 dl kókusztejszín

A mindenmentes gyümölcsleves elkészítése:

A megmosott és a csutkájától megtisztított epret 1,5 dl vízzel összeturmixoljuk. Amennyiben nem szeretnél a levesbe epermagokat, akkor az összeturmixolt eperlevet szűrd le egy nagyon sűrű szitán. 

A megtisztított, kimagozott és összekockázott nektarint és almát valamint a kimagozott cseresznyét tegyük egy lábasba és öntsük rá az eperturmixot.

Fűszerezzük és édesítsük. 

Öntsük hozzá a maradék vizet és forraljuk fel. Nem kell hosszasan főzni, mert két percnyi forralás után már puhák lesznek a gyümölcsök. 

Két-három evőkanálnyi kókusztejben keverjük csomómentesre a tápiókalisztet.

Ebbe a keverékbe tegyünk üt-hat evőkanálnyit a forró leves levéből és keverjük el alaposan. 

Ezután folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a tápiókás keveréket a levesbe. 

Ezután öntsük hozzá a maradék kókusztejet és keverjük el. 

Tálalhatjuk hidegen és melegen egyaránt. 

Tipp:

Nem kell ragaszkodnod ezekhez a gyümölcsökhöz, teljesen a szezonra is szabhatod. Tehetsz bele például szilvát, barackot, sárgadinnyét, szőlőt, egrest, ribizlit, körtét, fügét vagy bármit, amely épp terem. 

Az egész levest elkészítheted fagyasztott gyümölcsökből is vagy épp saját készítésű befőttekből is. Ebben az esetben nem kell még két percig sem forralni a levest a sűrítés előtt. Elég csak felforralni. A befőtteknek pedig felhasználhatod a levét is a levesben. 

Ahhoz sem kell feltétlenül ragaszkodnod, hogy pont az általam felsorolt gyümölcsökből készítsd el a levest. Kicserélheted meggyre, őszibarackra, körtére, egresre, szőlőre, ribizlire vagy szilvára. Ha szereted még ananász, mangó és banándarabokat is főzhetsz bele.