Jól akarsz aludni? Íme a húsleves recept hozzá

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor hulla fáradtan forgolódok az ágyamban. A gondolataim már a másnapi teendőkön járnak vagy valami megoldandó feladaton. Aztán bevillan, hogy aludnom kellene, de nagyon, mert fáradtan képtelen leszek megoldani az előttem tornyosuló elintéznivalókat. Ettől még jobban feszült leszek és biztosan nem tudok elaludni. Nyilván neked is ismerős mindez. Ezt az állapotot lehet kikerülni, ha vacsorára egy jó nagy adag húslevest eszel. A bejegyzés végén lesz egy olyan húsleves recept is, amelyet manapság készítek. 

Hogy jön az alváshoz a húsleves? 

Azt, hogy a húsleves segíthet a kellemesebb alvásban egy 2015-ös tanulmány igazolja, amelynek eredményeit a Neuropsychopharmacology folyóiratban tették közzé a tudósok. Rájöttek ugyanis, hogy az igazán jó húslevesben vagy akár a sima csontlevesben is glicin található. Ez az anyag már ismerős lehet neked, miután önmagában is kapható a bioboltokban és édesítésre is használják. 

A glicin, ami egyébként egy aminosav, segít a pihentető alvásban. Másnap pedig pihenten ébredhetsz. Mindennek záloga, hogy vacsorára egyél húslevest. De nem csak az alvásban segít neked a húsleves, hanem számos szuper hatása van még az egészségedre. Ezért én kineveztem super foodnak és manapság nem telik el olyan hét, amikor ne főznék egy nagyobb adagot. 

Karcsúsodhatsz is tőle

Igazi fogyókúrás étel, ugyanis tele van fehérjével. Ez azért jó neked, mert teltségérzetet ad, így sokáig nem leszel éhes. Ugyanakkor kevés benne a kalória, vagyis nem hizlal. A nyugodt alváson kívül ezért is érdemes húslevest vacsoráznod. Persze ehhez azért bivalyerős húslevest kell főznöd, de semmi pánik, a bejegyzés alján megmutatom a receptjét. 

Tele van hasznos tápanyagokkal

Bár korábban már volt szó a hús- és csontleves jótékony hatásáról, azért nem árt tovább “árnyalni” a képet. Mivel igazán jó húslevest csak csontos húsokból lehet főzni, így a végeredmény gazdag kalciumban, a magnéziumban, foszforban, vasban, A- és K-vitaminban, cinkben, mangánban, szelénben és zsírsavakban. Mindazon túl remek zselatin, vagyis kollagén forrás. 

Mindezen tápanyagoknak örülnek az ízületeid, a csontjaid és a bőröd is. Aki ízületi porckopásban szenved, annak különösen ajánlott sok húslevet fogyasztani, főleg olyat, amiben sok-sok csont is főtt. Segíthet ugyanis a fájdalom csökkentésében és feloldhatja az ízület merevségét is. Mindezt a Nutrition Journal tudományos folyóirat egy 2016-os tanulmánya is igazolta. 

Gyulladáscsökkentő hatása is van a húslevesnek. Több aminosav mellett egy glutamin nevű is van benne, amely a belek egészségéért felelős. Segíthet például az áteresztő bél szindrómán is. Hasmenés esetén is javallott egy-egy tányér húsleves.

Szuper húsleves recept – avagy így készítem én

Az a legfontosabb, hogy valóban leveshúst használj, vagyis sok csonton kevés hús legyen. Csirke avagy más szárnyas esetén esetén far-hát, nyak, szárny és ha van kaparó (a csirke lába, de ilyet manapság csak a kutyáknak árulnak az állateledel boltokban). Mindezek mellett tehetsz bele alsó combot is vagy melle húsát, de fontos, hogy a csontos húsokból legyen sokkal több a levesben. 

A sertésnek használhatod a lapocka csontját, a csülök részét, persze csonttal vagy akár a kocsonyahúst is. 

Marhából kínálnak a hentesnél kifejezetten velős csontot. Azt mindenképp tegyél a levesbe. Mellé dobhatsz lábszár húst vagy nyakat is. 

Nálam a húsleves recept úgy néz ki, hogy többnyire csirkéből készül, de nagyon szeretjük a kacsa vagy liba aprólék levest is. Két-három liternyi leveshez két far-hátat, két nyakat és két szárnyat teszek bele. 

Egész egyszerűen bele hajítom mindezt egy nagy fazékba, feltöltöm szűrt vízzel, adok hozzá egy evőkanálnyi sót és alacsony hőfokon elkezdem főzni. Amikor felforrt, leszedem a habját és nagyon alacsony hőfokra állítom a tűzhelyet. Éppen, hogy csak buborékozzon a leves. 

Ekkor már elkezdem megtisztítani a zöldségeket. Manapság egyben dobom bele, de sokáig felkarikázva szórtam a levesbe. A kettő között az a különbség, hogy ha egyben teszed a levesbe, akkor a lehabozás után már bele dobhatod. Ha feldarabolva használod, akkor elég a főzés végén a levesbe tenni, mert hamar megpuhulnak. 

Amikor csak tehetem nagyon sokféle zöldséget bele hajigálok a húslevesbe. Legutóbb tettem bele egy cikk káposztát, zellergumót, petrezselyemgyökeret, sárgarépát, néhány fej gombát, 1-2 szem édesburgonyát, vöröshagymát egészben, egy fej fokhagyma gerezdjeit, néhány brokkolirózsát, fél fej karalábét. Mindezen túl, szoktam még bele tenni karfiolt, kelbimbót, kelkáposztát, csicsókát vagy zöldbabot is. 

A zöldségekből szeretek sokat bele főzni, mert így egyáltalán nem hiányzik belőle a tészta vagy más leves betét még azoknak sem, akik mindenevők. 

A fűszerekkel sem szoktam szűkmarkúan bánni. A són és szemes, fekete borson kívül landol még a levesben egy-egy teáskanálnyi tárkony, kurkuma, lestyán és a saját magam által készített bio és sómentes ételízesítő. Amikor szezonja van, akkor zeller és petrezselyemzöldjét is bele főzök, de ezt csak a legutolsó pillanatban dobom a levesbe. 

Bár a csirkét és a szárnyasokat nem kell túl sok ideig főzni ahhoz, hogy megpuhuljanak, én mégis legalább két órán át szoktam főzni. Legalább. A sertést akár 5-6 órán át is főzöm, csakúgy, ahogy a marhát is. Ez most elvehetné a kedved a húsleves főzésétől, de hidd el érdemes bele vágni. Ugyanis tíz perces meló van vele. Belehajítod a húsokat a levesbe és amíg felforr előkészítheted a zöldségeket. Miután lehaboztad, el is feledheted még egy-két vagy több órára.