Kocsonya, ahogy én készítem

Ehhez az ételhez nem írhatom, hogy paleo módon készítem, mert ez már önmagában is az. Ráadásul tele van sok egészséges finomsággal. Elkészíteni sem bonyolult és egy főzéssel legalább két-három vacsorányi adag készülhet belőle. 

A kocsonya jót tesz az ízületeidnek, bőrödnek, hajadnak és nem utolsó sorban az immunrendszerednek. Elvégre egy húsleves, csak hidegen. 

Ez az étel is olyan, mint a pörkölt, halászlé vagy éppen a töltött káposzta: ahány ház, annyi módon készítik. Persze az alapja ugyanaz. 

A kocsonya receptem egy egyszerű, ám nagyon finom változat. Ezt felturbózhatod például őrölt pirospaprikával, kurkumával, lestyánnal vagy akár majoránnával is. A tálalásnál készítheted úgy is, hogy csak húsokat teszel a tányérba, de kiegészítheted a főtt zöldségekkel vagy akár főtt tojással is. Tálalhatod sok lével és sűrűn is, ahogy neked jobban ízlik. 

Ha marad lé és nem akarod csak úgy magában megenni, akkor felhasználhatod ragukhoz, pörkölthöz is. Csakúgy, ahogy a húslevest

Hozzávalók: 

2 kg kocsonyahús (csülök, köröm avagy disznóláb, bőr),

0,5 kg, kb 5-6 közepes szál sárgarépa,

15-20 dkg avagy 3-4 szál petrezselyemgyökér,

fél fej zeller,

1 fej fokhagyma,

1 fej vöröshagyma,

só ízlés szerint,

20-25 db szemes fekete bors,

4 liter víz,

1 teáskanál tárkony. 

A kocsonya elkészítése:

A megtisztított húst egy nagy fazékba tesszük és felöntjük négy liternyi vízzel. 

Bele dobjuk a szemes borsot és egy evőkanálnyi sót is. 

Alacsony hőfokon főzzük legalább négy órán keresztül. 

Amikor felforr, leszedjük a habját. 

Két órányi főzés után bele tesszük a megtisztított zöldségeket, de nem kell felaprítani. Egyben tegyük bele az összeset. 

Tegyük bele a megtisztított fokhagymagerezdek java részét. Csak két gerezdet tartsunk meg. 

Mielőtt lezárnánk alatta a hőt, tegyük bele a tárkonyt és kóstoljuk meg, hogy kellően sós-e. Ha kell pótoljuk. 

Nyomjuk bele a két fokhagymagerezdet fokhagymapréssel és keverjük össze.

Lapos tányérokba osszuk el a lecsontozott húst és bőrt.

Szűrjük le a levest és öntsük rá a húsokra. 

Hűvös helyen tároljuk, amíg megdermed.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben