Mindenmentes cékla az üvegben

Elérkezett a nagy befőzések dandárja. Az uborka, a lecsó már üvegben lezárva várják, hogy télen kinyissam őket. A paradicsom pedig a kamrapolcon várja, hogy a napokban üvegbe kerüljön. A befőzések sorában a cékla került az élre, amelyet a lehető legegyszerűbb formában tartósítottam, csakúgy, ahogy a többi savanyúságot, lekvárt, befőttet vagy szószokat szoktam. Így lett mindenmentes cékla az üvegben.

A családi kiskert ezen a nyáron is megörvendeztetett jó sok céklával. Persze nem csak úgy magától lett, hanem FF apukája hathatós és igazán fáradhatatlan közreműködése folytán. Itt kell elmesélnem róla, hogy nyolcvan éves és bizony olyan ápolt, gondozott és szépen termő nagy (!) kertje keveseknek van, mint neki. Naponta talál benne elfoglaltságot magának és ilyenkor nem győzzük a termést enni és eltenni. Hát innen lett nekünk sok céklánk, amelyeket eltettem. Jól jön majd télen egy jóféle sült hús mellé, például a fokhagymás pulykasülthöz

A mindenmentes cékla készítése

Nem nagy ördöngösség a mindenmentes cékla üvegbe varázsolása. Azzal kezdődik, hogy egy nagy fazékban sima vízben puhára főzzük a héjában. 

Miután megfőtt, leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. 

Közben meghámozunk néhány tormagyökeret és vékony szeletekre vágjuk. 

Amikor már nem égeti le a kezünket a főtt cékla, akkor meghámozzuk és tetszés szerinti formára vágjuk. A magam részéről karikák lettek belőle. De akár le is reszelhetjük nagy lukú sajtreszelőn. 

Ezután készítünk hozzá levet, amelynek alkotóelemei: víz, ételecet, édesítő, csipet só, köménymag. Ebből olyan levet készítsünk, amely már-már túl édes. Ugyanis a céklának jót fog tenni, amikor felbontjuk nem lesz túl édes. 

Forraljuk fel a levet. Tegyük a céklákat szorosan kifertőtlenített befőttes üvegekbe. Tegyünk közéjük tormadarabkákat. Öntsük rá a felforralt felöntőlevet. Annyit tegyünk rá, hogy kicsorduljon az üvegből. Ezután zárjuk le és száraz dunsztban hűtsük ki. 

Igen, jól látod, hogy nem tettem bele semmilyen tartósítószert. Azért, mert egyszerűen nincs rá szükség. A megfelelően kifertőtlenített befőttesüveg és a forró felöntőlé valamint a száraz dunszt bőven elég a tartósításhoz. Ugyanakkor, amikor felbontod, mindenképpen hűtőben tárold a maradékot. Amennyiben még több cukor- és tartósítószer mentes befőttet, lekvárt, savanyúságot vagy szószt szeretnél készíteni, mindenképpen érdemes elolvasnod a Mindenmentes tartósítás című könyvemet.