Nem kérdés, hogy mennyivel jobban megéri otthon főzni a magtejeket, mint készen venni. Egy doboz zabtej például nem kapható 500 forintnál olcsóbban, legfeljebb nagyritkán, akcióban. A többi pedig 7-800 forintba kerül legalább literenként. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy vajon miket tesznek még a tejekbe azért, hogy sokáig friss és szemnek tetsző állagú legyen. Persze, ha egy hetes nyaralásra megyek vagy kávézóba betérek megiszom a bolti magtejeket is. De itthoni használatra mindig magam főzök, mióta gépem van, azóta a család többi tagjának is. A gép nem feltétele a tejfőzésnek. Sokáig készítettem anélkül is és finom lett úgy is. Géppel kényelmesebb, idő- és alapanyag-takarékosabb.
Édesítheted két kanál nyírfacukorral, egy kis vanília aromával.
Hozzávalók
Hozzávalók lábasos tejfőzéshez: 10 dkg kókuszreszelék, 0,5 liter víz.
Hozzávalók gépi tejfőzéshez: 4-5 evőkanál kókuszreszelék, egy evőkanál zabpehely (ez sűríti be tej állagúra), 1,2 liter víz.
Elkészítése
Elkészítése (kézi):
- A felforralt vízbe beleöntjük a kókuszreszeléket.
- Tíz percig főzzük a keveréket.
- Hagyjuk kihűlni.
- Leszűrjük. (Gézlap, vagy konyharuha is megfelel erre a célra)
Elkészítése (gépi):
- Mindent bedobunk a gépbe és elindítjuk a programot.
- Amikor elkészül, leszűrjük a tejet. (Az én gépemben van szűrő, de azért egy sűrű teaszűrővel átszűröm, mert így is maradhatnak benne darabok.)