Gyors vacsora: gombás gluténmentes tészta

A leggyorsabban elkészíthető paleo ételek egyik csoportja tésztából készül. Pontosabban gluténmentes tészta az alapjuk, amely készülhet gesztenyelisztből, aranylenmag lisztből, szezámmag lisztből, édesburgonya lisztből, mandulalisztből és adott esetben akár gluténmentes zabpehelylisztből is. Különböző boltokban kapható zöldbanán lisztből készült változat is. Ám az sem bonyolult, ha magad készíted el akár frissen, akár kiszárítod későbbi felhasználásig. Ugyanolyan gyorsan és majdnem ugyanolyan egyszerűséggel gyúrhatsz paleo tésztát, ráadásul meglehetősen költséghatékonyan. Készülhet belőle például gombás gluténmentes tészta.

A magam részéről mindig tartok a kamrapolcon olyan paleo lisztet, amelyből száraztésztát készíthetek. Előfordul, hogy frissen, azonnal megfőzöm, ilyenkor két perc alatt kész is. Vagy kiszárítom és, amikor gyorsan valami tésztás finomságra vágyom, akkor előveszem és legfeljebb öt perc alatt megfőzöm. Nagyon jól zsúfolt hétköznapokon, mert így akár 15-20 perc alatt kész az ebéd vagy a vacsora. 

Az egyik nagy kedvencem manapság a gombás gluténmentes tészta. Elsősorbangesztenye lisztes tésztából szeretem elkészíteni, de nagyon finom édesburgonyásból és aranylenmagosból is. Tényleg csupán negyed óra szükséges ahhoz, hogy laktató finomságot varázsoljak az asztalra, persze akkor, ha van száraz tészta. 

Éppen ezért szoktam egy-egy órát rászánni valamikor arra, hogy tésztákat gyártsak, mert sok időt spórolhatok vele zsúfolt napokon. Ráadásul remekül mutatnak kiszárítva befőttesüvegekben. 

Hozzávalók:

A gombás gluténmentes tészta elkészítése:

  1. Főzzük ki a paleo tésztát és tegyük félre. 
  2. Egy serpenyőben melegítsük fel a libazsírt.
  3. Dobjuk rá a felkockázott erdélyi szalonnát.
  4. Két-három percnyi pirítás után dobjuk rá a felszeletelt gombát, majd fűszerezzük kakukkfűvel és az őrölt fekete borssal. 
  5. Közepes hőmérsékleten pirítsuk addig, amíg a gomba megpuhul. Ez úgy 8-10 perc. 
  6. Ezután szórjuk rá a fokhagymaport és keverjük össze. 
  7. Közvetlenül ezután mehet bele a főtt gluténmentes tészta. Keverjük össze alaposan és forrón tálaljuk.