Mit (t)ehetsz a reflux ellen? Íme három étel

Amikor kimondta az orvosom a diagnózist: reflux, magam sem tudtam pontosan mit jelent. Elmondta gyorsan azt is, hogy milyen vizsgálatok és esetleg műtét vár rám, hogy a nyomába eredjünk ennek a betegségnek. Addig is felír nekem egy gyógyszert, amely segít nekem és jobb lesz tőle a közérzetem. Nem lett. Aztán vissza mentem és újra ugyanazt a gyógyszert írta fel, de akkor sem lett jobb. Ismét elmondta a további “teendőket”, amelyek kicsit sem voltak vonzóak. Elegem lett és megnéztem mit (t)ehetek a reflux ellen mindenféle drasztikus vizsgálat, kezelés helyett. 

Mindez már egy évtizede volt és akkoriban még csak imitt-amott lehetett erről az állapotról olvasni. Azért megtaláltam minden információt, amit kerestem és úgy döntöttem inkább életmódváltásba kezdek ahelyett, hogy csöveket dugnának le a gyomromba. Biztos voltam benne, hogy van sokkal gyengédebb megoldás is, mint a próbareggeli és a gyógyszer vagy épp a műtét. Akkor leltem rá az éppen beszivárgó paleo étrendre, amelyről mindenütt azt írták, hogy kiváló megoldás a reflux ellen. 

Paleóval a reflux ellen?

Ahogy a mai napig sokan a paleo étrendtől várják a megoldást, úgy én is nagy hittel vágtam bele. Egy évtized után sok-sok tapasztalattal a hátam mögött már tudom mit (t)ehetek a reflux ellen, hogy jobb legyen. Ám azt botorság volna egyértelműen kijelenteni, hogy csak az étrend megváltoztatásával felül lehet kerekedni ezen a betegségen. Pláne, ha már súlyosabbak a tünetek. Nagyon sokat segít a reflux ellen a paleo étrend, ám azon belül is van sok olyan étel, amely nem jöhet szóba a sok gyomorsav miatt. Ilyen például az alma, eper, cseresznye, meggy és még sok gyümölcs, ecet valamint ecetes ételek, sóska, csokoládé, akkor is, ha mindenmentes. Számos olyan étel van, amit nagyon szeretnék megenni és a paleóba is belefér, de mégsem tudom megenni. Vagy, ha mégis megeszem, akkor szembe kell néznem a következményekkel. 

Ahhoz, hogy a reflux elmúljon ennél is még többet kell tenni. Valóban életmódot kell váltani és – nagyon közhelyes -, de a stresszt kell kikerülni valamint feloldani. 

Minderről külön bejegyzés szól majd, most mutatok három olyan ételt, amely sokat segíthet a reflux ellen. Nekem is bevált és sokszor be is vetettem.

Három étel reflux ellen

Az egyik leghatékonyabb gyógyír a lassan főzött húsleves. Sok-sok zöldséggel teszem tele a fazekat a hús mellett és legalább két-három órán át főzöm lassú tűzön. Igazi vasárnapi étel, ám érdemes belőle több napra előre főzni. Elsőként tészta helyett sok főzz zöldséggel eszem a húslevest. Bár én napokig nem unom meg, de FF igen, így másnap vagy harmadnap krémlevesként tálalom. Lehet belőle például zeller-brokkoli-, édesburgonya- vagy gombakrémleves

Azt is érdemes tudni a húslevesről, hogy igazi csodaszer. Nem csak a reflux ellen hatékony, de immunerősítő és az izületek, körmök, bőr és haj is örül minden egyes cseppjének. Nátha esetén kötelező gyógyszer. Ráadásul este segít elaludni. 

Igyekszem hetente több este is ilyen leveseket enni és nekem bevált. Enyhíti a napközben erősödő fájdalmat, mintha kioltaná a lángot gyomromban. Valóban segít jót aludni. 

Reggelire vagy vacsorára sokszor készítek melegszendvicset. Az egyik legjobb a gombás melegszendvics, amely ugyan egy ráérős hétvégi reggel étele, de megfelelő előkészületekkel akár hétköznap is bevethető. Ebben a gyors kenyérben szódabikarbóna is van, amely segíthet semlegesíteni a sok gyomorsavat. Amellett, hogy laktató, remekül csomagolható étel, így akár kirándulásra is magunkkal vihetjük. 

Az egyik kedvenc ételem a vajas-fűszeres csirke vele sült zöldségekkel. Tíz perces munka van vele, a többi a sütő dolga. Ebédre, vacsorára kiváló étel. Még őrölt feketebors sincs benne, amely irritálhatná a gyomrom és ezért igen hálás is. Répával, brokkolival és édesburgonyával együtt sütöm meg egy kevés vajjal, amely a fűszerek ízét még inkább kihozza. Minden szakértő nagyon javasolja, hogy ezeket a zöldségeket fogyasszák azok, akik reflux ellen küzdenek. 

Pontosan tudom, hogy mindenki, aki valamilyen szinten küzd a reflux ellen, azonnali megoldásra vágyik. Ráadásul egyre többen tapasztalják meg a tüneteket. Ám ez a betegség türelmet és odafigyelést kíván. Fontos megfigyelni, hogy mit nem szeret a gyomrod és azt elkerülni. Mindemellett mindenképp kérd ki a szakorvosod tanácsát.