Vörös bársony tortácska: paleo céklás muffin

Pár napja elérkezett az ideje, hogy betakarítsam az idei céklatermést. Ahhoz képest, hogy egy zsebkendőnyi terülten garázdálkodom, nagyon jó termés lett. Ahhoz persze kevés, hogy üvegbe kerüljenek savanyúságként, de ahhoz elég sok, hogy valami finomságot készítsek belőlük. Így lett egy részéből paleo céklás muffin. A zöldje pedig salátaként végezte. 

Készítettem már céklából csokis brownie-t is, de most valami még gyorsabbra vágytam, ám hasonló ízekre. A paleo céklás muffin receptje nyolc közepes darabot garantál. Könnyű és nem túl édes ízű, tele céklával, ám mégsem tolakodóan a földes ízével. Kisebb darabokat használtam és úgy főztem meg, hogy elpárologtattam a levét olyannyira, hogy már csak 2-3 evőkanálnyi maradt a kis lábasban. Ez sűrű édes lé lesz, amelyet a cékla turmixolásnál használtam fel. 

A cékla főzése közben, ha szükséges önts utána vizet. Én egy nagyon kicsi lábasban főztem meg ezt a bordó zöldséget, így kétszer is utána töltöttem a vizet. Így került a paleo céklás muffin tésztájába ez a ragacsos, sűrű céklalé is. 

Hozzávalók:

50 g vaj

150 g főtt cékla + 2-3 evőkanál a főzőlevéből

1 csipet citromsav

1 teáskanál szódabikarbóna

50 g mindenmentes étcsokoládé

20 g tápiókaliszt

1 tojás

3 evőkanál édesítőszeres szilvalekvár

20 g csipkebogyóliszt

20 g bambuszrost

10 g zöldbanán liszt

1 teáskanál útifűmaghéj

1 teáskanál őrölt fahéj

1-2 teáskanál vanília aroma

A paleo céklás muffin elkészítése:

A liszteket, szódabikarbónát, citromsavat és a fahéjat összekeverjük egy kis tálkában. 

A meghámozott és felkockázott céklát kevés vízben puhára főzzük. 

Amikor puha a cékla mély tálba tesszük és botmixerrel összeturmixoljuk. 

Hozzá adjuk a tojást és a vanília aromát, majd összeturmixoljuk. 

A javat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, majd hozzá adjuk az étcsokoládé kockákat is és nagyon alacsony hőmérsékleten addig kevergetjük, amíg felolvad a csoki is. 

Ezután felolvasztott vajas csokit és az édesítős szilvalekvárt a céklás keverékhez adjuk és összeturmixoljuk. 

Ezután bele keverjük a céklás turmixba a lisztkeveréket. 

Addig kevergetjük, míg a tészta összeáll. 

Muffin formába tesszük a tésztát és 170 fokon 20-25 percig sütjük. 

Tipp: 

A csipkebogyólisztet helyettesítheted fele-fele arányban zöldbanán liszttel és tápióka liszttel.