Sütőtökös almatorta mindenmentesen

A hétvégén ünnep volt nálunk. Apukám lett egy évvel öregebb és ilyenkor, mint mindig ünneplés foganatosítódik családilag. Torta is dukál ezen eseményre. Mivel vannak hozzám hasonló paleo életmód közeli emberek, így egyértelmű, hogy én készítem a tortát. Ráadásul úgy, hogy mindenevő és mindenmentes evő egyaránt ehessen belőle.

A torta alapja sütőtökös lett, mert sikerült egy nem túl édes darabra szert tenni és önmagában nem volt nagy élvezeti értéke. Így bele került a tésztába. Jó módszer ez az íztelen sütőtökök újrahasznosítására. Ezért lett sütőtökös almatorta mindenmentesen. 

Hozzávalók:

4 kisebb szelet sült sütőtök, 4 tojás, 3 evőkanál folyékony sztívia, 4 púpozott evőkanál mandula őrlemény, 1 teáskanál szódabikarbóna, 3 teáskanál fahéj, fél teáskanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál őrölt szegfűszeg, 4-5 közepes alma, 2-3 lapzselatin.

A sütőtökös almatorta mindenmentesen elkészítése:

  1. A sütőtököt egy tálba tesszük és villával össze törjük.
  2. Rászórunk fél teáskanál fahéjat, 1 teáskanál szódabikarbónát, fél teáskanál gyömbért, negyed teáskanál szegfűszeget, a tojások sárgáját, 1 teáskanál sztíviát és botmixerrel alaposan összeturmixoljuk. 
  3. Bele tesszük a mandulaőrleményt és alaposan elkeverjük.
  4. A tojások fehérjéjéből kemény habot verünk. 
  5. Bele keverjük a fűszeres masszába vigyázva arra, hogy ne törjük össze a habot. 
  6. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokon 25 percig sütjük. 
  7. Az almákat meghámozzuk és késes aprítóban pürévé aprítjuk. 
  8. Ráöntjük a maradék fahéjat és sztíviát. 
  9. A zselatin lapokat beáztatjuk.
  10. A pürét megmelegítjük és bele keverjük a a zselatin lapokat. Alaposan elkeverjük, amíg feloldódik. 
  11. Az almapürét ráöntjük a kisült tésztára. 
  12. Hűtőben addig tároljuk, amíg megdermed az almapüré.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben