Gluténmentes gombás melegszendvics

Eredetileg egy kis svéd gombasalátára vágytam, de menet közben arra jöttem rá, hogy annál ütősebb ételre van szükségem. Ugyanis nagyon megéheztem a narancslekvár készítése közben. Ugyanis itt a január vége, itt a megfelelő idő ahhoz, hogy némi házi készítésű narancslekvár kerüljön a többi lekvár mellé. A narancs illata ellenállhatatlan számomra, az egyik kedvenc iléatom, ám ugyanolyan, mint az almáé. Ha megérzem, azonnal éhes leszek. Na, ezért döntöttem úgy menet közben, hogy amíg készre fő az idei narancslekvárom, addig nem a könnyed svédgombát készítem el, hanem gluténmentes gombás melegszendvics kerül a tányéromra. 

Sokkal laktatóbb lett, mint a svédgomba lett volna, mert ugye abban paradicsomlé is megbújik, amely köztudottan nem gyomorsav barát. Kiváló volt egy gyors ebédnek. Mivel maradt még belőle, így másnap reggel is falatozhattam belőle, hidegen is remek fogás volt. Így akár magaddal is viheted a munkahelyedre vagy épp kirándulni, remekül bírja a gyűrődést. 

Amennyiben allergiás vagy a szezámmagra vagy épp nincs otthon, akkor elkészítheted zöldbanán lisztből is, úgy is finom lesz a gluténmentes gombás melegszendvics. 

Hozzávalók: 

  • 20 dkg barna csiperke
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál libazsír
  • 2 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál só
  • 3 csipet kakukkfű
  • 2 tojás
  • 2 púpozott evőkanál tápiókaliszt
  • 2-3 púpozott evőkanál szezámmag liszt
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet citromsav

A gluténmentes gombás melegszendvics elkészítése:

  1. Az apróra vágott vöröshagymát a libazsíron egy serpenyőben üvegesre pároljuk. 
  2. Rádobjuk a felszeletelt gombát és fűszerezzük. 
  3. Összekeverjük és 8-10 percig fedő alatt pároljuk. 
  4. A megpárolt gombát egy tálba tesszük és hozzá ütjük a tojásokat, majd keverjük össze. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl forró a gomba, mert akkor rásül a tojás fehérje egy része. 
  5. Szórjuk bele a kétféle lisztet, útifűmaghéjat, szódabikarbónát és citromsavat. Ezután alaposan keverjük össze. 
  6. Melegítsük fel a toast sütőt és kenjük meg a sütőlapokat zsírral. 
  7. Tegyünk bele két evőkanálnyi masszát minden mélyedésbe és süssük 10-15 percig. 
  8. Tálalhatjuk savanyú uborkával, lilahagymával, zöldségkrémmel vagy akár kemény, reszelt sajttal megszórva is.