Igazi zöld: medvehagymás brokkoli krémleves

Részletekben ünnepeltem idén a születésnapomat, köszönhetően a jelenlegi világjárványnak. Egy-egy ebéd és gyors látogatás volt a részem. De legalább így, ha nem is egyszerre, de azért a nekem legfontosabbakkal találkozhattam. Tavaly nagyjából FF-el négyszemközt ünnepeltünk, tehát ebben az évben már ennyivel jobb volt a helyzet. (Na nem mintha kifogásom lett volna FF társasága ellen!) Ezen alkalomból került az ünnepi karanténos asztalra a medvehagymás brokkoli krémleves. 

Pedig a születésnapomon tradicionálisan bográcsozni szoktunk a barátokkal egy kissé kieső, de annál szebb, Dobogókőre vezető út egyik kanyarja mellett. Ilyenkor össze jöttünk családostól a kanyarpartin és az volt a hagyomány, hogy én főztem szabad tűzön, mint jó házigazda. Persze nem medvehagymás brokkoli krémleves volt a menü, hanem jóféle bográcsgulyás úgy, hogy mindenki ízlésének és étkezési módjának megfeleljen. Na jó, a vegáknak külön készült hol ez, hol az. 

A barátok az italokról gondoskodtak. Természetesen mindenki kocsival érkezett, de nem csak azért, mert csak azzal megközelíthető a helyszín, hanem azért is, mert mindannyian nagy rajongói vagyunk egy bizonyos négykerekűeknek. Pontosabban egy sportos olasz márkának. (Nem, nem a Ferrari, de majdnem és azt sem vetjük meg!)

Előfordult, hogy egy-két évig kimaradt ez a tavaszi szeánsz, mert nem volt kiránduló idő vagy épp tűzgyújtási tilalom volt, esetleg én nem szervezkedtem időben. Ez utóbbi esetben minden alkalommal érkeztek a barátoktól reklamáló levelek. De az is előfordult, hogy olyan szélben jöttünk össze és falatoztunk együtt, hogy szinte vízszintesen álltak a fák lombkoronái. De mit bántuk mi! Volt jó társaság, finom, friss étel és kitűnő autók. Emlékszem, akkor épp mindenféle hamburgert sütöttünk. 

Immár második alkalommal a világjárvány akadályozza ezt a születésnapi hagyományt. De megígértem mindenkinek, hogy amint lehetőség lesz rá, mindenképpen bepótoljuk a kanyarpartit. Akár ősszel is. Kit érdekel a dátum, ha jó barátokkal (l)ehet együtt finomat a természetben, szép autók között!

Idén is főztem finomakat a születésnapomon, ez nem változott. A társaságom ezúttal is kitűnő volt, mert meghívtam a legjobb, legkedvesebb és legjobban szeretett állatorvosom, (aki a húgom státuszban van) és a párját. Nekik készült, hirtelen ötlettől vezérelve, a medvehagymás brokkoli krémleves.

Használd ki a medvehagyma szezon utolsó napjait. Ha nem vagy a levesek nagy barátja nem baj, akkor készíts medvehagymás kijevi csirkét. Nem fogsz csalódni az ízében.

Hozzávalók: 

fél fej brokkoli

1 csomag medvehagyma

2 liter húsleves

1 teáskanál lestyán

bors

parmezán sajt

5 g vaj

A medvehagymás brokkoli krémleves elkészítése:

A vajon pároljuk meg az apróra összevágott brokkolit. 

Közben sózzuk meg egy kicsit és tegyünk rá, lestyánt valamint egy csipet őrölt fekete borsot.

Amikor a brokkoli félpuha, dobjuk rá a felaprított medvehagymát és pároljuk össze. 

Öntsük rá a húslevest és keverjük el alaposan. 

Főzzük addig, amíg minden zöldség teljesen megpuhul.

Botmixerrel turmixoljuk össze és parmezán forgácsokkal díszítve tálaljuk.