Fűszereink – a zsálya gyógyhatásai

Nincs praktikusabb szervező a természetnél. Elintézte, hogy a fűszereink szinte mindegyike ne csak aromájával, ízével tegye tökéletesebbé az ételeinket, hanem mindemellett gyógyítsa is a testünket. Érdemes ezért megismerni a fűszereink jó tulajdonságait, hogy tudatosan használni tudjuk egészségünk érdekében. Ezúttal a zsálya gyógyhatásai kerülnek terítékre. De kaptok hozzá receptet is.

A zsálya gyógyhatásai 

Az emésztési panaszokkal küzdők mindenképpen tartsanak belőle otthon, mert remekül elmulasztja például a puffadást, hasmenést és a bél görcsöket. Gyulladáscsökkentő hatását belsőleg is alkalmazhatjuk, de külsőleg is hat. Gombás vagy gyulladásos bőrproblémák esetén is hatékonyan bevethető, mivel 

kiváló fertőtlenítő hatású is. Így nem csak a sebek elfertőződését akadályozza meg, de például a légúti megbetegedéseknél is hatékonyan segít legyőzni a kórt. Enyhíti a köhögést, csillapítja a lázat és feloldja a letapadt nyákot. Nem csak fertőtlenít, de természetes izzadás gátló hatása is ismert, ezért hónalj dezodorokban is gyakran feltűnik. De szájöblítőkben és fogkrémekben is szívesen alkalmazott alapanyag.

Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatását az aranyérrel küzdők ülőfürdőként használhatják ki. .

Ösztrogénszerű hatóanyagainak köszönhetően képes enyhíteni a menstruáció okozta görcsöket valamint a menopauzával járó kellemetlen tüneteket is.

Mivel méregtelenítő hatása is ismert, így májunknak nagy segítségére lehet, ha iszunk néhány csésze zsálya teát. 

Alkalmazhatjuk vízhajtóként és vérnyomás csökkentőként is. 

Serkenti a hasnyálmirigy működését, amely a vércukorszint csökkenését idézi elő. 

A tudósok azt is meglehetősen régóta vizsgálják, hogy az agy működésére mennyire jó hatással van. A felmérések végeredménye az, hogy remekül beválhat az Alzheimer-kórban szenvedőknél, de kiválóan javítja a memóriát és a kognitív képességeket is bárkinél. 

A fenti betegségekre a zsálya gyógyhatásai elsősorban teakén, borogatásként vagy ülőfürdőként használatosak és minden esetben fontos konzultálni az alkalmazásáról a kezelőorvosunkkal. 

Ételek, amelyeknek különleges ízt ad a zsálya

Elsősorban a sült húsok fűszere a zsálya, de igen finom aromát ad a zöldségeknek is, különösen a sült sárgarépának. A zsályás vaj szintén egy olyan alap, amelyre több ételt lehet alapozni. Ilyen például a zsályás vajban megfuttatott gnocchi (avagy krumpli nudli). De az egyszerű sült csirkének is nagyságrendekkel emeli a fényét, ha zsályával szórjuk meg és vajat dobunk mellé. 

Az egyik leggyorsabb, ám annál exkluzívabb étel az a szűzpecsenye, amelynek egyik fontos fűszere a zsálya. Érdemes ünnepi napokon elkészíteni, mert csekély munka van vele, pillanatok alatt kész, mégis igen elegáns és különleges fogás. Így marad bőven idő a családra vagy a vendégekre. 

krémes szószos tészta íze is sokkal szegényebb lenne a zsálya nélkül.