Gluténmentes tészta krémes szószban húsvétra hangolva

A főtt-füstölt csülök íze és illata egyértelműen a tavasz kezdetét jelenti. Ezt a klasszikus húsvéti finomságot nem érdemes kihagyni idén sem, mert önmagában is nagyon finom reszelt ecetes tormávalmajonézes tormával és főtt tojással. Reggelire vagy vacsorára egy kis újhagymával, kemény sajttal és hónapos retekkel páratlan lakoma. Ám a füstölt csülök arra is alkalmas, hogy több étel alapanyaga legyen. Mutattam már rá megoldást, hogy a főtt-füstölt csülökből miket lehet készíteni, sőt a sonkaléből is. Ennek a hasznosításnak a legújabb darabja a gluténmentes tészta, amely krémes szósszal készül. 

A klasszikus tejszínes, sonkás-gombás tésztát mindig is imádtam. Ám arra sokáig nem is gondoltam, hogy gluténmentesen, tejszín nélkül, a paleo étrendnek megfelelően is elkészítsem. Egészen mostanáig, amikor is lecsaptam egy méretes füstölt csülökre Tominál a kedvenc hentesemnél. Annak rendje, s módja szerint megfőztem puhára a csülköt és a nagy lakmározás után is elképedve regisztráltam, hogy tetemes mennyiség maradt még belőle. 

Mivel FF egyébként is már egy ideje szószos tésztára vágyott, így gyorsan gyúrtam egy kis gesztenyelisztes kockatésztát, majd eszembe jutott egy ötlet, hogy miként ötvözhetnék minden maradékot egy új étellé. 

Remek módja a csülök levének és a maradék hús felhasználásának, ám az sem baj, ha célirányosan pont ezt a tésztát szeretnéd elkészíteni. Vagyis, nem főztél csülköt, csak vettél a hentesnél például főtt-füstölt sonkát, netán tarját. Azzal is működni fog. Ebben az esetben vízzel is felöntheted a szószt, de mindenképp kóstold meg és sózd meg. A sonkalé ugyanis már önmagában is meglehetősen sós, ezért nem is szerepel a receptben só, mint hozzávaló. 

Hozzávalók:

  • 1 csomag gesztenyelisztes kockatészta (vagy magad is elkészítheted)
  • 15 dkg füstölt-főtt csülök
  • 15 dkg barna csiperke gomba
  • 200 g mandulajoghurt (egy nagyobb pohár fele)
  • 8 dkg vaj
  • 1 teáskanál szárított zsálya
  • fél teáskanál szárított kakukkfű
  • fél-1 teáskanál fokhagymapor (vagy 1 gerezd fokhagyma)
  • 1,5 – 2 dl sonkalé (vagy víz)
  • reszelt parmezán ízlés szerint

Gluténmentes tészta szósz elkészítése:

  1. Főtt-füstölt csülköt apróra vágjuk. 
  2. A gombát felszeleteljük. 
  3. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben és rádobjuk a felszeletelt gombát. 
  4. 2-3 percig pirítjuk és megfűszerezzük kakukkfűvel, fokhagymaporral. 
  5. Amikor a gomba széle már megpirult, rádobjuk a füstölt-főtt csülök darabokat. Alacsony lángon átmelegítjük. 
  6. Ráöntjük a sonkalevet (vagy vizet) és felforraljuk. 
  7. 2-3 percig forraljuk és bele szórjuk a zsályát. 
  8. Levesszük a tűzhelyről és bele keverjük a mandulajoghurtot. 
  9. Megfőzzük a tésztát, majd a szószba forgatjuk. 
  10. Parmezánnal megszórva tálaljuk.