Ínyenc sült hal, amely biztos siker 

Nálunk nincs nagy keletje a halnak. Karácsonykor is két részre oszlik a család, az egyik fele szereti a halászlevet, a másik fele nem. A sült hal pedig legfeljebb az agyon darált, panírozott rudacska formájában kerülhetett az asztalra régebben is, mert az “gyerek biztos”. Bár FF úgy általában nem rajong a tengeri herkentyűkért, egy ideje a halat csak dobozból eszi, tonhalsaláta formájában. Egyszer ugyanis sikerült rávennem, hogy legyen az ebéd sült hal, de meglehetősen sokkoló vége lett. 

A hekkfilé, amelyet megsütöttem ugyanis mégsem volt teljesen filé, mert maradt benne szálka. Ez pedig az első falat után egyenesen FF torkában landolt és onnan nem tágított. Pedig próbáltuk megoldani a helyzetet folyadékkal, gyümölccsel és mindennel, ami egy paleo háztartásban megtalálható, de kenyér az bizony nem volt a repertoárba. A sült hal drámája úgy oldódott meg, hogy FF szüleihez átrohantuk, ahol is két-három falatnyi kenyérrel távozott a szálka. Ez sok-sok éve volt már, de az emléke élénken élt úgy FF-ben, mint bennem. Így nem is erőltettem, hogy ismét sült hal legyen a tányérunkon. 

Ám a közelmúltban rokoni vendégségben voltunk a Balaton partján és ott ismét hal – is – volt az asztalon. FF megkóstolta és elkezdett vágyni halas ételre. Mi több, pont a sült hal volt az, amit szeretett volna enni. Mivel én szeretem a halat, nem tiltakoztam, inkább azonnal öltöztem és elindultunk a boltba. Hosszas keresgélés után leltünk egy olyan tőkehal filét, amely leírásában azt ígérte: “gyakorlatilag szálkamentes”. Mivel mind küllemében, mind árában megfelelő volt, így megvettük és még aznap sült hal volt az ebéd. Nem bonyolítottam a köretet, mert egy egyszerű édesburgonya hasábot tálaltam mellé egy kis hollandi mártással, amely tulajdonképpen az eggs benedict szendvicshez tálalt szósz. Gyorsan kész és a sült halhoz kötelező elem. 

Egyébként én egyáltalán nem csodálom, hogy a magyarok olyan kevés halat esznek. Egy-egy jobb minőségű, finom hal ára, legyen az akár tengeri, akár Magyarországon tenyésztett tavi, a marhahús árával vetekszik. Pedig nem csak könnyű, egészséges és finom étel a hal, de pillanatok alatt pompás lakoma varázsolhat belőle, akár a hétköznapokon is. 

Hozzávalók:

  • 4 szelet fagyasztott tőkehal filé
  • 2-3 csipet só
  • 1-2 csipet őrölt feketebors
  • 1 csapott teáskanál fokhagymapor
  • fél citrom leve
  • 5 dkg vaj

A sült hal elkészítése:

  1. A fagyott halszeleteket félig kiolvasztjuk. 
  2. Rászórjuk mindkét oldalukra a fűszereket. 
  3. Megolvasztjuk serpenyőben a vajat.
  4. Rátesszük a halakat és 3-4 percig sütjük mindkét oldalukat. Akkor a legfinomabb, amikor egy kis, világosbarna foltok lesznek a halon.