A tavasz első íze: medvehagymás fűszervaj

A tavasz egyik csalhatatlan jele, amikor elérkezik a medvehagyma-szezon. Már legalább egy-két hete hozzá lehet jutni a piacokon, zöldségeseknél vagy akár a boltokban. Érdemes igyekezni és kihasználni a nem túl hosszú tenyészidejét, mert nem csak finom, de nagyon egészséges is. Nálunk a szezon első étele a medvehagymás fűszervaj lett, amely nem csak a barna zsemlén landolt, hanem főétel is készült vele, de ezt nemsokára meg is mutatom majd. 

A medvehagyma amennyire rövid ideig kapható, annál több mindenben felhasználható. Remek ízt kölcsönöz a tojásrántottának, de sajtos pogácsát is feledhetetlenné teszi. 

Ebben az időszakban érdemes betankolni alaposan a medvehagymából, mert csak néhány hétig terem. A legjobb, ha megmosva a mélyhűtőbe rejtünk belőle egy nagyobb adagot. Ezt bármikor elővehetjük és használhatjuk szinte bármibe. De azt is megtehetjük, hogy pesztót készítünk belőle és így zárjuk üvegekbe a tavasz első ízét. Ezt később használhatjuk szintén pácoláshoz, de remek ízt ad a sós süteményeknek vagy a kifőtt, paleo tésztáknak.

Hozzávalók: 

200 g vaj

fél teáskanál só

csipet őrölt fekete bors

egy maréknyi medvehagyma levél

A medvehagymás fűszervaj elkészítése:

A vajat hagyjuk megpuhulni szobahőmérsékleten.

Tegyük a megpuhult vajat egy tálba és adjuk hozzá a sót és a borsot. 

Ezután aprítsuk bele a medvehagymát. Nem kell apróra vágni, elég, ha csak három felé vágjuk.

Botmixerrel alaposan turmixoljuk össze a vajat a medvehagymával és a fűszerekkel. 

Tegyük a fűszervajat dobozba vagy csavarjuk sütőpapírba és hűtsük le. 

Tipp:

Azonnal is felhasználható a medvehagymás fűszervaj, ám sokkal finomabb, ha hagyjuk pár órát a hűtőben összeérni a benne lévő ízeket. Amennyiben nagyon szereted a hagymás ízt, több medvehagymát is tehetsz a vajba. Kerülhet a medvehagymás fűszervaj a szendvicsekre, de pácolhatunk vele csirkemellet, csirkecombot vagy más sütni való húst is.