Sült édesburgonya hasáb – valóban egészséges?

Amikor elkezdtem paleózni a sajtos stangli és a zsíros kenyér után a sült krumpli hiányzott a legjobban. Hosszú hetekig képes voltam sült krumplin eléldegélni majonézzel és ketcuppal. Komoly elvonási tüneteket kellett legyőznöm, amikor áttértem a paleóra. Persze főleg fejben kellett eldöntenem, hogy az nem egészséges a számomra.

Ugyanakkor nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy az édesburgonyával is el lehet érni majdnem ugyanazt a hatást és már nem vagyok megfosztva a sült krumplitól a paleo étrendben sem. Ma már nem kunszt beszerezni édesburgonyát és ha akkor vásárolunk belőle nagyobb tételt, amikor akciós, akkor még csak nem is nevezhető méreg drágának.

Már a vendéglők és kifőzdék is rájöttek, hogy ha szeretnék megtartani az egészséges ételekre vágyó vendégeiket, akkor érdemes édesburgonya hasábot az étlapjukon tartani. Nálunk például egy egyszerű kifőzde is isteni ropogós édesburgonya hasábbal csábítja a mellette lévő irodaházban dolgozókat és a lakótelepen lakókat. De vajon valóban egészéges a sült krumpli édesburgonyás változata?

Rendeljem vagy ne rendeljem?

A legtöbb étteremben még mindig finomított napraforgó étolajjal sütnek főznek – tisztelet a kivételnek. A felhevített étolaj pedig számos betegség forrása lehet, köztük a daganatos megbetegedéseké. Különösen veszélyesek az egészségre a hidrogénezett növényi olajok. Éppen ezért tiltólistás a paleóban a finomított étolaj és a hidrogénezett növényi olajok is.

Az a rossz hír, hogy hiába kínálnak az éttermek sült édesburgonyát az egészség jegyében, ha azt finomított vagy hidrogénezett növényi olajban sütik ki. Így már kevésbé szolgálják az egészségünket. Megoldás lehet, ha étteremben sült édesburgonya helyett inkább salátát rendelünk köretként.

Sült édesburgonya sajátkezűleg

Ha sült édesburgonyára vágyunk, akkor érdemes azt saját kezűleg elkészítenünk. Kókuszolajban remekül és egészségesen megsüthető. Nagyon finom alternatívája, ha zellerhasábokkal együtt sütöd, így még pénztárcabarát köret is.

Ha még ennél is olajmentesebb verzióra vágynál, akkor sütőben sütve is finom lesz. Csak sütés előtt szórd meg sóval, borssal, némi fokhagymaporral. De isteni íze lesz kakukkfűvel is. A magam részéről azért egy nagyon pici libazsírt adok még hozzá. Úgy ropogósabb lesz.