Drasztikus élelmiszer drágulás: lesznek még olcsó paleo receptek?

Amikor legutóbb ilyen drága volt az ennivaló, forradalmak törtek ki – írta cikkében a Telex néhány napja. Hozzá tette, hogy az élelmiszerek drágulása tíz éve nem volt ilyen mértékű, mint idén. Azt is előre vetítette, hogy jövőre akár tovább is fokozódhat a helyzet. Most azt gondolhatod, hogy a mindenmentes, paleo étkezés még drágább lesz, így elérhetetlenné válik hamarosan vagy csak a nagyon gazdagok tudják majd megfizetni. Avagy nem lesznek többé olcsó paleo receptek. Egy rendhagyó írás következik most kicsit hosszabban. Helyezd kényelembe magad, mert elmondom, szerintem mi a megoldás. 

Elsőként le kell szögeznem – immár sokadszor – azt, hogy a mindenmentes, paleo étrend semmivel nem drágább a hagyományosnál. Ennek a kijelentésnek az igazolására hoztam létre ezt az oldalt, mert ez a tévhit úton-útfélen szembe jött velem, még a saját családomban is. Azt persze gyorsan hozzá kell tennem, hogy mindehhez kell odafigyelés, tervezés és némi kutatómunka. De ugyanezt meg kell tenned akkor is, ha hagyományos módon étkezel és nem áll rendelkezésedre bőven vagy épp korlátlanul anyagi forrás, vagyis átlagos bérből és fizetésből élsz, netán gyermekeid is vannak. Így tehát ezt nem írhatjuk a mindenmentes étrend számlájára. 

Nyugodtan kimondható, az, hogy a konyhapénz összege hó végén mekkorára rúg, kifejezetten attól függ, hogy mennyire figyeltél oda a tervezésnél és a vásárlásnál. Persze azzal egyet kell érteni, hogy meglehetősen gyorsan kúsztak fel az élelmiszerek árai a boltokban, így – még akkor is, ha gondos voltál – biztosan többet fizettél ugyanazért az alapanyagokért, mint korábban. Ebben – sajnos – nincs vita. De azért még ebben a helyzetben, sőt a jövőre prognosztizált további drágulás miatt sem kell feladni az egészséges és mindenmentes táplálkozást. 

Fotó:  FabrikaPhoto / Envato

Így lesznek olcsó paleo receptek a tarsolyodban

Ahhoz, hogy egészséges, paleo ételeket tegyél az asztalra elsőként tervezned kell, hogy mit fogsz főzni. Amennyiben legalább egy hétre előre megtervezed pontosan az étrendedet a reggelitől a vacsoráig, akkor máris sokat tettél a konyhapénz spórolás érdekében. Fontos, hogy olyan ételek szerepeljenek a listán, amelyekhez szezonális zöldségek, gyümölcsök szükségesek. Ha nem megy egyedül, itt kaphatsz további segítséget. Ám ez még csak a harmada a sikernek. Ugyanis a következő harmad az, hogy pontos bevásárló listát írsz és tartod is magad hozzá. Így elkerülheted, hogy túlvásárold magad és néhány alapanyag a hűtődben vagy a kamrádban menjen tönkre. Ide tartozik az is, hogy folyamatosan ellenőrzöd az otthoni készleteket, így nem hagyod lejárni vagy megromlani azokat. 

A harmadik része a sikernek az, amelyet már az elsőnél is említettem: szezonális alapanyagokat vásárolsz, mert azok olcsóbbak. Emellett arra is odafigyelsz, hogy minimum magyar termék legyen, de ha lehet, akkor a lehető legközelebbről érkezzen. Erre remek megoldás, ha rendszeresen piacokon vásárolsz. Ezen termékeken nincs nagy szállítási költség és nem mellesleg nem kellett miattuk sok-sok liternyi üzemanyagot elégetni és a környezetet szennyezni. Plusz támogatod a hazai őstermelőket is. De ez már csak plusz piros pont. 

Ez az alap, ezeket mindenképp meg kell tenned az alacsony költségvetés érdekében. Ám itt nem ér véget a spórolási technikák sora. Mutatom a lehetőségeket haladóknak. 

Így lesz magasabb a kosztpénz hó végén

A képlet nagyon egyszerű: akkor lesz sokkal drágább a hagyományos étkezésnél a mindenmentes étrend, ha megpróbálod egy az egyben paleósítani a hagyományos ételeket. Néhány esetben persze működik, de sok esetben a helyettesítő alapanyag miatt, ahogy mondani szokták, többe kerül a leves, mint a hús. Jellemző példa erre az, amikor valaki mindenképpen szeretne paleo péksüteményeket, kenyereket és desszerteket enni ugyanúgy, mint korábban, “mindenevő” korában. Reggelente paleo kenyérrel készítené a szendvicsét és uzsonnára is gluténmentes kakaós csigát szeretne. 

Mindezt meg lehet tenni, de két okból nem ajánlatos. Az egyik, hogy a szakértők szerint sem javasolt napi szinten ilyen reggelikre és uzsonnákra berendezkedni, mert így épp a lényege veszik el a paleo étrendnek. Másrészt így biztosan nagyon magas lesz a konyhapénz összege hó végén, mert nem az olcsó paleo receptek közé tartoznak. Az ehhez szükséges alapanyagok ugyanis sosem voltak olcsók és most sem azok. A kulcs a mértékletesség. Lehet használni paleo liszteket süteményekhez, kenyerekhez, desszertekhez vagy épp panírozáshoz, de csak mértékkel. Vagyis ritkán, keveset. Ugyanez vonatkozik a tej és tejtermék helyettesítőkre is. Ráadásul ezeket akár magunk is előállíthatjuk fillérekből otthon, ha szánunk rá egy kis időt. Ilyen például a totu, amely pillanatok alatt kész. De a kesutej is elkészül úgy tíz perc alatt, még csak növényi tejkészítő gép sem kell feltétlenül hozzá. 

Az is sokat dob a számlán, ha készen vásárolunk paleo termékeket vagy rendelünk ételfutártól. Ez utóbbi esetben akár az is előfordulhat, hogy nem pontosan a paleo elvek szerint készülnek az ételek, félreértések miatt. 

Sokba kerülhet a kész paleo joghurt, majonéz, ketchup, cukrászsütemények vagy épp a fagyi. Tudom-tudom az idő pénz és nem mindenki konyhatündér, de ezek elkészítése – a süteményt kivéve – tényleg nem bonyolult és nem is tart sokáig. Érdemes rászánni az időt. Vagyis érdemes az otthoni főzésen túl sok-sok kiegészítőt, nyalánkságokat is magunknak elkészíteni. 

További módszerek

Haladóknak szánt feladat a spórolásban az is, ha elkezdesz tartósítani, így is lehetnek a tarsolyodban majd olcsó paleo receptek. A szezonális zöldségek és gyümölcsök nyilván olcsóbbak, mint a primőr termékek. Ezért érdemes tartósítani azokat arra az időszakra, amikor nincs szezonjuk. Nem kell feltétlenül paleo lekvárt készítened , eltehetd fagyasztóba vagy épp aszalhatod is a zöldségeket, gyümölcsöket. Számos szószt, befőttet, savanyúságot vagy épp lekvárt tehetsz a kamrapolcra igen jutányos áron. Ehhez itt kaphatsz további segítséget. 

A legutolsó és tényleg haladóknak való spórolási módszer, ha magad termelsz meg alapanyagokat. Így biztosan el tudod készíteni az olcsó paleo receptek kínálta ételeket. Ha van egy zsebkendőnyi kerted, már számos zöldséget nem kell a piacon megvenni. De egy teraszon, balkonon is termeszthetsz értékelhető mennyiségű paradicsomot, zöldhagymát, paprikát, hónapos retket, salátát vagy épp epret. Ha csak egy ablakpárkányod van, akkor a zöldfűszereket termelheted meg rajta, de elhelyezhetsz oda balkonparadicsomot, csípős paprikát, újhagymát vagy hónapos retket is.