Téli tonhalsaláta

A halfogyasztás nálunk kihívással küzd, mióta a férjem torkán akadt egy szálka. De a tonhalat dobozból hajlandó megenni. Igen, nem olcsó mulatság, de erre is megtaláltam a megoldást. Az élelmiszerekkel foglalkozó kínai boltokban lehet olcsóbban kapni. Ha egy 12 darabos tálcát megvesze, akkor kb. 300 forintra jön ki egy doboznyi tonhal. A legjobb fajtából. Így azért nem úri huncutság egyszer-egyszer egy tonhalsaláta. De nem csak fáradt, hétköznapi estéken kerül vacsoraként az asztalunkra, hanem akkor is, ha nem jutott időm ebédet főzni másnapra. Ilyenkor kiballagok a kínaiba és a közeli csemege boltba egy zacskós salátáért és nem egészen 500 forintért lesz gyors salátaebédem. Általában egy főre egy doboz tonhalat szoktam számolni.

Bármilyen salátából összeállítható az alap. Előfordul, hogy betévedek a Tescoba és akkor uticélom lesz a leértékelt zöldségespult. Vettem ott már szívsalátától kezdve római salátán át már mindent, fillérekért.

Hozzávalók

oliva olajos tonhalkonzerv, három közepes sárgarépa, fél fej cékla, negyed fejnyi zeller, fél fej jégsaláta, egy kisebb fej lilahagyma.

Elkészítése

  1. A gyökérzöldségeket lereszeljük nagylyukú sajtreszelőn, vagy késes aprítóban összevágjuk.
  2. A jégsalátát falatokra tépkedjük.
  3. Az összes hozzávalót összekeverjük és pár perces állás után tálaljuk.