Növényi tej készítése: kell nekem ehhez magtej-készítőgép?

Amikor úgy döntünk, hogy elhagyjuk a tehéntejet és a tejtermékeket, akkor két választásunk van. Vagy örökre eltekintünk tőlük és meg sem próbáljuk pótolni, vagy elkezdünk növényi tej alternatívákat keresni. 

Dobozos vagy saját készítésű?

Ma már sokféle növényi tej kapható dobozos formában a boltokban. Több közülük nem is a megfizethetetlen kategóriába tartozik. De itt is vannak apró betűs részek. Ugyanis ezekben a tejekben számos olyan anyagot használnak, amelyek azt biztosítják, hogy valóban tejszerű legyen az “élmény”, no meg hosszan eltartható. A saját készítésű növényi tej értelemszerűen mindezeket az anyagokat nem tartalmazza és ez nem hátrány az egészségünk szempontjából. Ráadásul, ha anyagi szempontból nézzük a saját készítésű növényi tej az bizony sokkal olcsóbb a bolti társánál. 

De nem vagyok teljesen ellene a bolti növényi tej használatának. Ugyanis van olyan helyzet, amikor se időnk, se kedvünk, se lehetőségünk arra, hogy saját növényi tejet gyártsunk. Ilyenkor igenis jól jönnek a kész termékek.

Turmix vagy magtej-készítőgép?

Elérkeztünk hát a nagy kérdéshez. De a válasz itt sem olyan egyértelmű. A magtej-készítőgép előnye, hogy nagyon kényelmes. Csak beledobod a hozzávalókat, lezárod és elindítod. Úgy 25 perc múlva pedig kész a forró növényi ital. Addig rá sem kell nézned, úgy is jelzi, amint végzett. Bár lehet vele (legalább is az enyémmel) akár hideget is készíteni. Az ilyen gépekkel lehet akár krémleveseket, püréket és egyéb bébiételeket készíteni. 

A gép hátránya, hogy hiába van benne szűrő (az enyémben is van), akkor is le kell szűrni a tejet egy pelenkán vagy gézlapon. A botmixerrel ellentétben nagy helyet foglal. Csak meghatározott mennyiségű növényi tejet tudsz készíteni vele, ha több kell, többször kell elindítanod. Persze ez utóbbi is csak akkor gond, ha tényleg nagy a család és több liternyi tejre van szükség rendszeresen.

Tapasztalatból azt kell mondanom, hogy botmixerrel vagy turmixszal sem sokkal több idő és macera növényi tejet gyártani. A módszer igen egyszerű: beáztatod a kiválasztott magokat előző este. ( zabot például nem is kell beáztatni.) Majd használat előtt leszűröd és tiszta vízzel összeturmixolod. Leszűröd és ízlés szerint ízesítheted. Készítheted úgy is, hogy a leszűrés után a tiszta vízben felforralod és főzöd úgy tíz-tizenöt percet és utána turmixolod össze és szűröd le. 

A hátránya, hogy neked kell összeturmixolnod a magokat. 

Miből lehet paleo növényi tej?

A legtöbb olajos magból, amelyet a paleo étrend megenged, úgy mint: dió, törökmogyoró, pisztácia, mandula, kesudió, kókusz. De készülhet, amennyiben a te étrendedbe is belefér, zabból. Igen finom növényi tej készülhet mákból és napraforgóból is.