Totu, avagy a paleo túró

Tojásfehérjéből készül a totu, mégis megszólalásig hasonlít az eredeti, tehéntejből készült túró állagára, küllemére. Az íze is megtévesztésig hasonló. Ugyanúgy is használható a főzés és sütés során. Készíthető belőle mindenmentes túró rudi, paleo tejföl, bármilyen túrós sütemény, például almás totu fánk, vagy akár körözött is.

A totu főzése igazán nem bonyolult mutatvány, bár elsőre annak tűnhet. Éppen ezért megmutatom nektek videón is, hogy mennyire faék egyszerűségű, csak neki kell állni. Ráadásul így nem csupán remekül hasznosítható a maradék tojás fehérje, de sokkal olcsóbban is lehet totu a hűtőnkben. Egyébként nagyjából egy hétig eláll a totu a sima hűtőben, de mindenképpen valamilyen üveg vagy porcelán edényben tárold. A műanyag nem tesz jót neki. Gyorsabban megromlik a műanyag tárolókban. 

Érdemes tehát gyűjtögetni a tojásfehérjéket a mélyhűtőben, hogy egy nagyobb adag legyen belőle. Ugyanis remekül fagyasztható. Így egy-egy süti után csak betesszük a mélyhűtőbe, ha pedig összegyűlik egy tetemes adag, akkor totuként folytathatja pályafutását.

Hozzávalók:

tojás fehérje, amennyit csak össze tudsz gyűjteni, de legalább tíz tojásfehérjével érdemes elkezdeni a főzést,

2 teáskanál só,

1-2 dl citromlé (vagy 2 teáskanál citromsav),

2-3 liter víz

A totu elkészítése:

  1. Felforralunk egy nagyobb lábasban vizet.
  2. Beleöntünk citromlevet vagy a citromsavat. Megteszi ehhez a bolti legolcsóbb verzió is. Megközelítőleg két liter vízhez 2-3 dl citromlé elég.
  3. Megsózzuk a vizet. Nagyjából két-három liternyi vízhez két evőkanálnyit szórhatunk bele.
  4. Amikor felforr, beleöntjük a tojásfehérjéket.
  5. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg csomós nem lesz a fehérje. Úgy fog kinézni, mint a valódi turódarabok.
  6. Gézlapon vagy tiszta konyharuhát át leszürjük és lecsepegtetjük.