Paleo káposztás rétes

Igazából a hagyományos, papírvékony rétes sosem készülhet paleo alapanyagokból, de valahogy el kellett nevezni ezt a süteményt és a réteshez áll a legközelebb. Igaz, inkább a vastagabb tésztákból készítettekhez. Mivel kissé nehezebb a paleo káposztás rétes tésztája, így nem elsősorban desszert. Inkább egy tartalamas leves után második fogásnak érdemes elkészíteni. Vagy ehető tízóraiként, uzsonnaként, esetleg vacsorára. 

Az elkészítése nem igényel sok időt, feltéve, ha beveted a késes aprítót. Abban vágd miszlikbe a káposztát. Persze csak több részletben tudod majd, mert még a legkisebb fejes káposzta is “túl lóg” az ilyen masina határain. De sebaj, mert így is sokkal gyorsabban elkészül a paleo káposztás rétes, mintha a káposzta gyaluval dolgoznál. 

A ledarált káposztát sem kell besóznod és órákat várnod, hogy kiengedje a levét. Majd kicsavarni fáradtságos munkával. Egyszerűen csak meg kell pirítani és máris töltheted a tésztába. Amíg pirul a káposzta, pont elkészül a tésztája. 

Ha pedig oda dobtál egy levest is, akkor pláne egész egyszerűen egy óra alatt komplett ebédet tudsz a családi asztalra varázsolni. Most mondja valaki, hogy nem lehet egészségeset és finomat gyorsan elkészíteni. 

Hozzávalók:

50 g nyílgyökérliszt

20 g útifűmaghéj

20 g bambuszrost,

1 teáskanál szódabikarbóna

40 g zöldbanán liszt

25 g zsír+2 evőkanálnyi,

30 ml meleg víz

2 tojás

1 közepes fej fehér káposzta

3 fej lila vagy vöröshagyma

só, 

bors.

A paleo káposztás rétes elkészítése:

A liszteket összekeverjük a szódabikarbónával. 

Bele morzsoljuk a zsírt.

Hozzá öntjük a két tojást, majd a langyos vizet. 

Összegyúrjuk alaposan. 

Két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk a tésztát. 

A káposztát késes aprítóban a lehető legkisebbre aprítjuk. 

Két evőkanálnyi zsíron megpároljuk a felkockázott hagymát, majd rádobjuk a felaprított káposztát. 

Addig pároljuk együtt közepes hőfokon, amíg világosbarnára sül a káposzta.

Közben sózzuk és borsozzuk. 

A kinyújtott tésztára rásimítjuk a tölteléket és feltekerjük szorosan.

A tekercset kenjük meg zsírral vagy tojással. 

180 fokon 25-30 perc alatt elkészül.