Így készül a legegyszerűbb kesudió tej

Be kell vallanom, hogy zabtej függő vagyok. Pontosabban a bolti, dobozos zabtej a gyengém, mert édes és nagyon tejszerű. Engem a zab íze egyáltalán nem zavar a kávéban sem, sőt semmilyen ételben, amelyhez növényi tejet kell használni. Azonban rendszeresen megfordul a háztartásomban egy állatorvos, (akit persze mindig örömmel látok, mert családi státuszát tekintve a húgom), aki bár szereti a növényi tejeket, de a zabtejtől fintorog. A látogatásai alkalmával készül kesudió tej, vagy akkor, amikor már nagyon úgy érzem: ideje leszokni a boltiról. 

Azért is érdemes saját növényi tejet készíteni, mert abban tényleg az van, amit bele teszünk. Ám a házi készítésű sosem lesz olyan, mint a bolti. Ennek egyetlen titka van, amelyet úgy hívnak: enzim. Ez az, ami azért felelős, hogy szinte teljesen tej állaga van a bolti növényi tejeknek. Meg lehet próbálkozni kísérletezni velük, de bevallom: nekem ehhez már nem volt kedvem. Így marad a kesudió tej házilag. 

A kesudió ugyanis szinte felolvad a növényi tejben, ha megfelelő ideig áztatjuk. Még leszűrni sem kell és a végeredmény pedig már-már eléri a bolti tej sűrűségét. Ráadásul az íze is nagyon finom ízesítés nélkül is. Ám ezzel azért érdemes kísérletezni és feltuningolni a kesudió tej ízét plusz édesítővel vagy némi vaníliával. 

Amennyiben különböző ételek elkészítéséhez használod, mondjuk paleo panna cottát készítenél vele, akkor nem kell a plusz édesítés sem. 

Hozzávalók:

35 g nyers, pörköletlen kesudió

0,5 liter tiszta víz

A kesudió tej elkészítése:

A kesudiót áztassuk be forró vízbe legalább két órára. De a legjobb, ha egész éjszaka ázik. 

Tegyük turmixgépbe a leszűrt kesudiót és öntsünk rá két deci tiszta, szűrt vizet. Turmixoljuk össze alaposan, majd hagyjuk állni egy fél órát. 

Ezután ismét turmixoljuk össze alaposan, majd öntsük rá a maradék vizet is. 

Legalább 4-5 percig turmixoljuk, egészen addig, amíg teljesen “feloldódik” a kesudió. Így leszűrni sem kell. 

TIPP:

Az sem baj, ha a kesudió több napig ázik. De ebben az esetben naponta cseréljük le a vizet és tartsuk hűvös helyen. Öt napnál tovább azért ne áztassuk.