Krémes paleo fagyi: tejmentes és cukormentes

Bár még az igazi nyári forróság várat magára, azért a krémes paleo fagyi a tavaszi langymelegben sem utolsó mulatság. Mutattam már korábban néhány receptet a nyár kedvenc édességéből például eperbőlés banánból, de most olyat mutatok, amely nem csupán krémesebb állagú, de gyorsan el is készül. Ráadásul mindehhez csak egy vaníliás alapot kell elkészítened, amelyet úgy ízesíthetsz, ahogy csak szeretnél. Például mostanság eperrel, kakaóporral, de akár mindenmentes őszibarack kompóttal is. Ez utóbbi receptjét megtalálod a legújabb könyvemben amelynek címe: Mindenmentes tartósítás

Az érdekessége az, hogy ha nem teszed mélyhűtőbe, csak a sima hűtőbe úgy egy délutánra, akkor is sűrű, krémes, hideg édesség lesz belőle. Akár fagyis kanállal is formázhatod. A leginkább én így szeretem elkészíteni, mert kevésbé hűvös, mint amelyik a fagyasztóban készül és nem is kell folyamatosan ügyelni arra, hogy ne fagyjon túl. Ugyanis, ha több ideig tárolod a mélyhűtőben, akkor sajnos ez is jeges lesz és várhatsz rá egy darabig, amíg megfelelő állagúra olvad. 

Amennyiben fagylalt készítő géped van, akár abban is elkészítheted. Ez esetben abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy helyetted fagyasztja megfelelő hőmérsékletűre a gép a fagyit. De megmutatom mindezt videón is:

Paleo fagyi alap hozzávalói:

12 aszalt datolya

6 evőkanál + 100 ml kókuszkrém

2 evőkanál agavé szirup vagy más édesítő

2 nagy marék nyers kesudió

1 teáskanál vanília aroma

2 teáskanál negyedannyi ugyanannyi édesítő vagy más édesítő

csipetnyi fahéj (elhagyható)

Elkészítése:

Legalább egy órára áztassuk forró vízbe a datolyát és a kesudiót, de az sem baj, ha egész éjszaka ázik. 

Áztatás után magozzuk ki és vegyük le a héját a datolyának. 

Tegyük turmix gépbe az összes hozzávalót a lecsöpögtetett kesudiót és turmixoljuk teljesen simára. Akkor jó, ha krémes lesz az állaga. 

Ezt az alapot ízesítheted bármilyen gyümölccsel, kakaóval, pisztáciával, mogyoróval, dióval, mandulával vagy fahéjjal.

Meggyes fagyi hozzávalói:

100 g meggy

60 g paleo fagyi alap

csipetnyi fahéj 

Elkészítése:

Minden hozzávalót tégy turmixba és alaposan keverd össze vele.

A simára turmixolt fagyit tedd egyenesen a mélyhűtőbe dobozban vagy akár jégkrémformában. 

Ha gombócos fagyit készítenél, akkor fél óra elég neki a mélyhűtőben, de a jégkrém is elkészül 1-2 óra alatt. 

Ha akarod olvasztott csokiba is márthatod vagy önthetsz a tetejére.

Tejbegríz ízű paleo fagyi hozzávalói:

50 g paleo fagyi alap

1 teáskanál cukrozatlan kakaópor

fél teáskanál fahéj

Elkészítése:

Mindent turmixolj össze és már mehet is a fagyasztóba fél órára.

Epres krémes paleo fagyi

100 g paleo fagyi alap

200 g friss, érett eper

1-2 levél csoki menta (elhagyható)

Elkészítése:

Mindent turmixolj össze, majd tedd fél órára mélyhűtőbe.