Egy klasszikus sütemény modern köntösben: paleo linzerkarika

Igazi praktikus és persze nagyon finom sütemény a paleo linzerkarika. Már napokkal a vendégvárás előtt elkészíthető, ugyanis annál jobb, minél többet áll. Éppen ezért nagyon hasznos a hétköznapokon is. Érdemes belőle egy nagyobb adagot sütni, dobozba zárni és egész hétre kész a desszert. 

Velem már az is előfordult, hogy a kimaradt bejgli tésztát hasznosítottam újra, ráadásul úgy, hogy előtte még napokig a hűtőben tároltam a maradék tésztát. Amikor lett egy kis időm előkaptam és kisütöttem. Édesítés nélkül is tökéletes lett, persze úgy, hogy a levendulás sárgabarack lekvárt turbóztam fel egy kicsit édesebbre és vaníliásra. 

Hozzávalók: 

4 púpozott evőkanál szezámmag liszt

5 púpozott evőkanál bambuszrost

5 púpozott evőkanál nyilgyökérliszt

5 dkg vaj

1 tojás

1 üveg cukormentes sárgabarack lekvár

2 teáskanál vanília aroma,

sztívia vagy bármilyen édesítő, ízlés szerint

A paleo linzerkarika elkészítése:

Keverjük össze alaposan a kimért liszteket. 

A megolvasztott vajat, késhegynyi sztívia port (vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőt), 1 teáskanál vanília aromát egy kis tálkában keverjük össze a felvert tojással. Ezután öntsük a keveréket a lisztkeverékbe. 

Géppel vagy kézzel gyúrjuk össze a tésztát. 

Hagyjuk pihenni legalább egy fél órát, de akár egy órát is magára hagyhatjuk. 

Fél centi vastagra nyújtsuk ki és azért, hogy ne ragadjon le bőven használjunk bambuszrost lisztet. 

Virág formával szaggassunk belőle ki annyit, amennyit csak lehet, de ügyeljünk arra, hogy páros legyen a végeredmény. 

A fele virágformának a közepét szúrjuk ki egy kisebb kerek pogácsaszaggatóval. 

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe a korongokat és kenjük le a tetejüket felvert tojással.

190 fokon 45 percig süssük készre.

Hagyjuk kihűlni a korongokat.

Keverjük össze a sárgabaracklekvárt ízlés szerint édesítővel úgy, hogy jó édes legyen. 

Keverjünk bele még egy teáskanálnyi vanília aromát. 

A vaníliás sárgabarack lekvárral kenjük meg az egész korongokat, majd helyezzük rá a lukas korongokat. 

Hagyjuk legalább pár órát állni tálalás előtt, de a legjobb, ha egy napot pihentetjük. 

TIPP:

A lekvárral ne spórolj, ugyanis beszívja a tészta egy részét. Amennyiben több tésztát készítettél, mint amennyit felhasználnál, akkor jól lezárt műanyag vagy üveg edényben még napokig tárolhatod a hűtőben a maradék tésztát.