Vega paleo jegyében készült cukkini fasírt

Bár nem ezt terveztem elsősorban erre a hétre, hanem töltött cukkinit, de ahhoz már nem volt kedvünk. Sokat segített az újratervezésnél az is, hogy a sajt is gyorsabban elfogyott, mint ahogy számítottam rá. Így gyorsan felmértem a készleteket és rájöttem, hogy igazán kiadós cukkini fasírt készülhet a fellelhető alapanyagokból. Ráadásul sosem árt egy kicsit hanyagolni a húst.

A cukkini fasírt elkészítése nem egy nagyon bonyolult mutatvány. Bármilye alapanyagot lehet hozzá választani, nem csupán répát és édesburgonyát. Tehetsz bele karalábét, brokkolit, kelbimbót, karfiolt, zellert, petrezselyemgyökeret, akármilyen zöldséget, amit otthon találsz. A lényeg, hogy a cukkini legyen fölényben. Akár a hagymát és a fokhagymát is kihagyhatod. De ezt csak akkor, ha nem szereted az ízét vagy nem eheted. Ellenkező esetben nagy kár lenne értük. 

Azért szeretem gyros fűszerkeverékkel alaposan megszórni a különböző zöldséges ételeket, mert így teltebb ízt ad nekik. De nem kell ehhez sem ragaszkodnod. Megszórhatod akár olasz vagy indiai, de más fűszerekkel is. Azokkal is nagyon finom lesz. 

Amennyiben nincs gyros fűszerkeveréked, akkor használj pirospaprikát, oregánót, borsot, fokhagyma granulátumot és bazsalikomot. 

Hozzávalók:

2 kisebb cukkini

1 sárgarépa

1 édesburgonya

1 vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 teáskanál mindenmentes ételízesítő

2 teáskanál gyros fűszerkeverék

2 nagyobb tojás

3 evőkanál tápiókaliszt

4-5 evőkanál szezámmagliszt

zsír a sütéshez

só ízlés szerint

A cukkini fasírt elkészítése:

A felaprított vöröshagymát és fokhagymát két kanálnyi zsíron megpároljuk. 

A többi zöldséget késes aprítóba tesszük és a lehető legkisebbre vágjuk. 

Egy tálban összekeverjük a megpárolt hagymákat, összeaprított zöldségeket és a többi hozzávalót a fűszerekkel. 

Zsírt forrósítunk egy serpenyőben és evőkanálnyi adagokat teszünk a zöldséges masszából bele. Kicsit lelapítjuk a halmokat és mindkét oldalát pirosra sütjük. 

Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük.

TIPP:

Tálalhatjuk főzelékek feltétjeként, salátával körítve, de önmagában is finom például zöldséges mártogatóssal. Ez úgy készül, hogy (levesben) főtt répát, petrezselyemgyökeret, karalábét és brokkolit össze turmixolunk. Adunk hozzá néhány evőkanálnyi mandula joghurtot, sót és csipetnyi fokhagyma granulátumot. Bele keverünk még egy kis apróra vágott snidlinget is.