Közeleg a karácsony: terítéken a mindenmentes bejgli

Karácsony akkor sem telhet el bejgli nélkül, ha paleózunk és megfogadtunk, hogy nem nézünk hátra a régi, megszokott ízekre. Egyszer-egyszer nem oly nagy bűn megkívánni a régi ízeket és miért is ne készíthetnénk el mindenmentesen? Pláne, ha olyan valaki kéri, mint FF. Mert persze most is ő volt a felbujtó. Így esélyem sem volt másra, mint nekiállni és megsütni a mindenmentes bejgli két változatát. Diósat, mert az FF szereti és mákosat, mert azt pedig én. 

Azért érdemes résen lenni és ezt az édességet csak mértékkel fogyasztani, mert meglehetősen sok aszalt gyümölcs van benne. Persze, ha nem vagy úgy oda értük, akár ki is hagyhatod. A tölteléket mindenképpen alakítsd a saját ízlésedhez. Ezért arra biztatlak, hogy kóstolgass, miközben összekevered. Ha kell, tegyél bele még édesítőt, olyat, amilyet használsz. Nem kell feltétlenül az agavé szirupot, amelyet én használtam. Tehetsz bele eritritet vagy sztíviát is. 

Mivel mi sok töltelékkel szeretjük a bejglit, így a fotókon is áthatod, hogy így is készült. Ha te kevesebbel szereted, akkor nyugodtan tegyél bele kevesebbet, és nyújthatod a tésztát vastagabbra is.

Hozzávalók a mindenmentes bejgli tésztájához: 

4 púpozott evőkanál szezámmagliszt

5 púpozott evőkanál bambuszrost

5 púpozott evőkanál nyílgyökérliszt

5 dkg vaj

2 tojás tojás

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

20 dkg darált mák,

fél csomag aszalt szilva,

3 nagy marék mazsola,

fél citrom leve,

4 evőkanál agavé szirup.

Hozzávalók a diós töltelékhez:

20 dkg darált dió,

fél csomag aszalt szilva,

3 nagy marék mazsola,

fél citrom leve,

késhegynyi sztívia por.

A mindenmentes bejgli elkészítése:

Áztassuk be forró vízbe a mazsolát és az aszalt szilvát.

Keverjük össze a töltelékeket alaposan. 

Keverjük össze a liszteket. 

A megolvasztott vajat keverjük össze egy tojással és öntsük a lisztkeverékbe. 

Hagyjuk pihenni legalább egy fél órát, de a duplája sem tesz rosszat neki. 

Bambuszrostot használjunk a kinyújtáshoz. 

Osszuk ketté a tésztát és nyújtsuk egész vékonyra.

Kenjük rá a tésztalapra a tölteléket, majd tekerjük fel úgy, hogy először fél centi vastagon hajtsuk be a két szélét a tésztának. Így nem fog kifolyni a töltelék. 

Ezután tekerjük fel. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a hengereket és kenjük meg felvert tojással a tetejüket. 

190 fokon 45 percig süssük. 

Tipp: Használj a nyújtáskor sütőpapírt. Ennek segítségével könnyebben feltekerheted a mindenmentes bejglit. Ha túl ragadós a tészta, akkor tegyél hozzá még bambuszrostot.