Fűszereink – a bazsalikom gyógyhatásai

Már egész évben vásárolhatunk cserépben bazsalikomot nagyobb szuper- és hipermarketekben. Pedig ezt a fűszernövényt tavasz végén, kora nyáron lehet elkezdeni szedni és egészen ősz végéig ellát minket friss leveleivel. Azon kívül, hogy az olasz ételek elelngedhetetlen fűszere, egyben gyógynövény is. Érdemes sokat használni a konyhában, hogy a bazsalikom gyógyhatásai érvényesüljenek. Így finoman gyógyulhatunk.

Májusban érdemes balkonládába, dézsába vagy akár a kertbe kiültetni a bazsalikom palántákat. Folyamatos locsolás mellett egészen a hideg idő beköszöntéig biztosan nem kell a tasakos, szártott verziójához fordulnunk. Ha jól ápoljuk olyannyira meghálálja a gondoskodást, hogy akár száríthatunk is belőle télre.

Többször kísérleteztem már azzal, hogy bazsalikom magot vetettem cserépbe, de valahogy egyszer sem lett olyan szép példány belőle, mint amilyet a boltokban vagy a piacon kapni. Így manapság már a piacon vadászok le egy-két cserépnyit, vagy a hipermarket leértékelt zöldségrészéről mentek meg fillérekért egyet a kiszáradástól. Ezekből aztán dús növény kerekedik hetek múlva és alig győzöm szüretelni a leveleit.

Bazsalikon az ételben

Elsősorban az olasz ételek fűszere a bazsalikom, a paradicsom elválaszthatatlan társa. A paleo pizza szósza, a paradicsomos gombóc, a bolognai szósz, vagy a paleo paradicsom saláta is elképzelhetetlen bazsalikom nélkül.

De olyan ételekben is találkozhatunk vele, amelyről nem is gondolnánk. Levesekben, mártásokban, salátákban, főzelékekben remekül használható. A halételekben is remekül helyt áll és a gyros fűszerkeverékben is van. Pácokban is jó szolgálatot tehet csakúgy, mint az ecetes uborka levében.

A bazsalikom gyógyhatásai

A bazsalikomban az a jó, hogy nem csak fűszer, hanem gyógynövény is. A gyomor és az emésztés nagy barátja. Teakánt alkalmazva gyomrerősítő, étvágygerjesztő, szélhajtó, puffadás csökkentő. Mindezen túl jó szolgálatot tehet köhögés csillapítóként, vagy gyomorfertőzés esetén. Idegnyugtató hatása is van. Vesegyulladás esetén is segít valamint vizelethajtó. Toroköblítésre is használható. A bőrön lévő keléseken is segít.