Zsályás-vajas sült csirke

A zsályalevél tapintása önmagában is egy élmény. Puha és selymes. Az íze azonban klasszisokkal jobbá teheti a sülteket, sült zöldségeket és persze a vajat is. Ezeket az ízeket egyesíti a zsályás-vajas sült csirke, amely a hétköznapok luxusát adhatja, ha elkészíted. 

A legolcsóbb csirke ízét is helyre hozhatja, de javaslom lehetőleg olyan szárnyast válassz – minden esetben, nem csak ehhez az ételhez – amely legalább gmo mentes takarmányon nevelték és szabad levegőn is lehetett. A legjobb persze az úgynevezett tanyasi csirke, amelyet hagyományos módon tenyésztettek. Én kipróbáltam a legolcsóbbtól a legdrágábbig a csirkéket és hidd el, ha zongorázhatnám a különbséget, akkor minimum a Zeneakadémián lenne a helyem és retteghetne a Havasi Balázs. (Oké, nyolc évig zongoráztam, de mára csak a Boci-boci tarka és a Szamárinduló megy, az is nehezen. Bocsi Marika néni!) Igen, a tanyasi csirke mind állagában, mind ízében sokkal jobb a többi, másként nevelténél. Ez után következik a GMO mentes takarmányon nevelt, szabad levegőn is tartott csirke és minden más csak ezek után. 

Igaz a tanyasi csirkének azért valamivel több idő kell ahhoz, hogy igazán puha legyen, de az íze kárpótol érte. Ráadásul a megmaradt farhátból különleges ízű alaplevet készítettem, amelyből brokkoli krém leves lett. Bele turmixoltam a csirkével együtt sült zsályás sárgarépát is. Két nagy tányérral is kisajátítottam, annyira jó lett. Érdemes kipróbálni. 

Hozzávalók:

 • 1 egész csirke
 • 2-3 teáskanál csirke
 • 1-2 teáskanál só
 • 5 dkg vaj
 • 2-3 csipet őrölt feketebors
 • 1 teáskanál fokhagymapor
 • 1 dl víz
 • 0,5 kg sárgarépa
 • zöldsaláta mix

A zsályás-vajas sült csirke elkészítése:

 1. A megtisztított csirkét kívül-belül beszórjuk a fűszerekkel alaposan és tepsibe tesszük. 
 2. Köré szórjuk a megtisztított és hosszában felszeletelt sárgarépát. Teszünk a csirke belsejébe is. 
 3. Kis kockákra vágjuk a vajat és a csirkére tesszük, különböző helyekre.
 4. Megfűszerezzük a sárgarépát is.
 5. Alá öntjük a vizet és lefedjük a tepsit. 
 6. 190 fokon 1-1,5 órát sütjük. 
 7. Az utolsó tíz percben levesszük a tepsi tetejét és megpirítjuk a csirke bőrét. 
 8. A sült répával és zöldsalátával tálaljuk. 

TIPP:

Nem kell feltétlenül egy egész csirkét megsütnöd, ha nem akarsz. Ugyanúgy működik csak csirkecombokkal is. A répát is kihagyhatod, ha akarod és tálalhatod zöldsalátákkal.