Heti bevásárlás és a belőlük készülő ételek listája

Mindig kombinálom a piacot a bolttal, és mivel a piac szombatonként van, így sokszor előfordul, hogy szombat hajnalban intézem a nagybevásárlást. Ilyenkor kevesen vannak és a napom sincs ketté törve a beszerzéssel. Hétköznap szigorúan korán reggel vásárolok, ha szükséges. Mondhatnám, hogy azért, mert én megtehetem és igyekszem teret adni a csúcsidőben azoknak, akik bejárnak munkahelyre, de ez így nem volna igaz. Egyszerűen nem szeretek tömegben boltban lenni és tülekedni a polcoknál. Így a heti bevásárlás akkor történik, amikor a lehető legkevesebben vannak körülöttem. 

Így volt ez most szombaton is, amikor hajnalban megragadtam Dezsőkét (értsd: banyatank, gurulós bevásárló szatyor) és FF-el elindultunk a piacra hajnali fél hétkor. Ezen a hétvégén kedvenc hentesünk, Tomi nem volt jelen és ez igencsak ritka alkalom, de nála a szokásos heti bevásárlás majd jövő szombaton lesz esedékes. 

A piacon szerzem be a tojást, amely szabad tartású csirkéktől származnak és épp most 65 forintba kerül. Az ecetes uborkát, mentes virslit, tőkehúsokat és füstölt húsokat, gombát, néhány zöldséget és gyümölcsöt. Ez utóbbiakat csak őstermelőknél veszem, bár vannak nagyobb zöldségárusok is. Ám a nagybaniról származó termékeket a boltban olcsóbban adják, mint a piacon. 

Ezúttal mentes virslit, némi házi májkrémet és füstölt tarját vettünk egy másik hentestől. Mindezért 3500 forintot fizettünk. A két üvegnyi ecetes uborkáért, amely igazi vecsési, 800 forintot kértek. A harminc darab tojás pedig 2000 forintba került. 

Mivel három igen jó élelmiszer bolt is van a közelünkben – Spar, Aldi, Penny – két perces gyalogló távolságban, így ki is szoktam használni minden akciót és kedvezményt. Ezúttal a Pennyben és a Spar-ban vásároltam. Zöldségeket, fűszereket, az akciósnál is akciósabb csirkecombot és aszalt szilvát zsákmányoltam. A pennyben 3900 forintot, a Spárban 2500 forintot költöttem. 

Nem elég, hogy ennyi bolt és piac van a közelünkben, de még négy igen jó biobolt is letelepedett mindezek mellé. Az egyik legnagyobb van a legközelebb, -Biobarát biobolt – ahol remek árak vannak, így oda is betértem egy kis tápióka lisztért és útifűmaghéjért. Mindezért 1600 forintot adtam. 

Heti bevásárlás: íme mi készül belőlük

A csirkecombok sütőben végzik, az egyik zsályás-vajas fűszerezéssel és sárgarépa kerül még mellé hasábokra szeletelve. Így ötven perc alatt elkészül a komplett ebéd. 

A tojásokból biztosan lesz tükörtojás sült virslivel, újhagymával és hónapos retekkel, valamint tojásos nokedli csemege uborkával. 

Az útifűmaghéj és a tápióka liszt a banánkenyérhez kellett, mert a többi alapanyagból van még itthon, barnuló banán is. 

Húslevest is főzök, amelyet vacsorára szoktam tálalni. Remek altatószer amellett, hogy az immunrendszeredért is sokat tehet. 

Nasiként az aszalt szilva szolgál, amelyből csak mértékkel eszünk néhány darabot naponta.

Megspórolhatod a menüterv és a bevásárló lista írását, ha kipróbálod a Tavaszi négy hetes paleo menütervet. Segítségével hétköznapokon is könnyedén elkészíthető finom és egészséges ételeket főzhetsz gyorsan.