Gluténmentes banánkenyér – édesség és paleo kenyér is egyben
Soha nem gondoltam volna, hogy a gluténmentes banánkenyér valaha a kedvencünk lesz. Már csak azért sem, mert FF-el mindketten a banánt a maga nyers valóságában szeretjük, nem is kicsit. Éppen ezért, – és a hörcsög énem okán – fordulhatott elő, hogy ipari mennyiségű banánt spájzoltam be a tél folyamán. Nem igazán tudtam ellen állni a hívogató akcióknak. A banánok azonban manapság valahogy másképp működnek, mert mintha gyorsabban barnulnának. Persze az is lehet, hogy csak a mennyiség volt túl sok kettőnk számára, amit lelkesen beszereztem.
Akárhogy is, de megtörtént, hogy a féltve őrzött banánjaink a kelleténél kicsit jobban megbarnultak. Már banánturmixnak sem volt megfelelő az állaga, kidobni viszont nem volt szívem. Ekkor elkezdtem kutakodni a neten, hogy mégis mit kezdhetnék ezekkel a gyümölcsökkel. Kiderült, hogy egyféle módon fel lehet ezeket használni, mi több, éppen ilyen állagot kell elérniük hozzá. Találtam olyan receptet is, ahol a friss banánokat a sütőben megbarnították, hogy siettessék kialakulni ezt az állapotot. Így született meg a gluténmentes banánkenyér receptje,
Tálalom magában, de vajjal és házi lekvárral megkenve. De nagyon finom vajjal és házi, füstölt sonkával is. Jó hír, hogy a már túlérett banánok remekül fagyaszthatók. Meghámozva bedobom egy zacskóba, jól összetömörítem, mert még ezt is lehet, és így teszem a mélyhűtőbe. Akár két hónapig is kibírják ott.
A gluténmentes banánkenyér olyannyira nagy sikert aratott már a barátaink körében is, hogy a most induló podcastot is arról neveztem el. Csak kattintsatok az alábbi lejátszóra és már hallgathatjátok a hangomat, pontosabban a Banánkenyér podcast bevezetőjét és aktuális adását is.
Hozzávalók:
- 4 barnuló, túlérett banán
- 4 tojás
- 2 teáskanál vanília aroma
- 58 g kókuszzsír vagy vaj
- 115 g zöldbanánliszt
- 60 g szezámmagliszt
- 70 g tápiókaliszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1-2 teáskanál fahéj
- csipet só
A gluténmentes banánkenyér elkészítése:
- A kókuszzsírt olvasszuk fel.
- A tojásokat egy tálban vejük fel.
- Keverjük hozzá a vanília aromát, csipet sót és a meghámozott, villával összetört banánokat.
- A liszteket, szódabikarbónát és a fahéjat keverjük össze egy másik tálban.
- Ezután öntsük a lisztes keveréket a tojásos masszába és alaposan keverjük el.
- Öntsük püspökkenyér formába a masszát.
- Melegítsük fel a sütőt 170 fokra.
- 50-60 percig süssük a süteményt.
- Várjuk meg, amíg kihűl, mert akkor jól szeletelhető.