Gluténmentes banánkenyér – édesség és paleo kenyér is egyben

Soha nem gondoltam volna, hogy a gluténmentes banánkenyér valaha a kedvencünk lesz. Már csak azért sem, mert FF-el mindketten a banánt a maga nyers valóságában szeretjük, nem is kicsit. Éppen ezért, – és a hörcsög énem okán – fordulhatott elő, hogy ipari mennyiségű banánt spájzoltam be a tél folyamán. Nem igazán tudtam ellen állni a hívogató akcióknak. A banánok azonban manapság valahogy másképp működnek, mert mintha gyorsabban barnulnának. Persze az is lehet, hogy csak a mennyiség volt túl sok kettőnk számára, amit lelkesen beszereztem. 

Akárhogy is, de megtörtént, hogy a féltve őrzött banánjaink a kelleténél kicsit jobban megbarnultak. Már banánturmixnak sem volt megfelelő az állaga, kidobni viszont nem volt szívem. Ekkor elkezdtem kutakodni a neten, hogy mégis mit kezdhetnék ezekkel a gyümölcsökkel. Kiderült, hogy egyféle módon fel lehet ezeket használni, mi több, éppen ilyen állagot kell elérniük hozzá. Találtam olyan receptet is, ahol a friss banánokat a sütőben megbarnították, hogy siettessék kialakulni ezt az állapotot. Így született meg a gluténmentes banánkenyér receptje,

Tálalom magában, de vajjal és házi lekvárral megkenve. De nagyon finom vajjal és házi, füstölt sonkával is. Jó hír, hogy a már túlérett banánok remekül fagyaszthatók. Meghámozva bedobom egy zacskóba, jól összetömörítem, mert még ezt is lehet, és így teszem a mélyhűtőbe. Akár két hónapig is kibírják ott. 

A gluténmentes banánkenyér olyannyira nagy sikert aratott már a barátaink körében is, hogy a most induló podcastot is arról neveztem el. Csak kattintsatok az alábbi lejátszóra és már hallgathatjátok a hangomat, pontosabban a Banánkenyér podcast bevezetőjét és aktuális adását is. 

Hozzávalók:

  • 4 barnuló, túlérett banán
  • 4 tojás
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 58 g kókuszzsír vagy vaj
  • 115 g zöldbanánliszt
  • 60 g szezámmagliszt
  • 70 g tápiókaliszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1-2 teáskanál fahéj
  • csipet só

A gluténmentes banánkenyér elkészítése:

  1. A kókuszzsírt olvasszuk fel.
  2. A tojásokat egy tálban vejük fel. 
  3. Keverjük hozzá a vanília aromát, csipet sót és a meghámozott, villával összetört banánokat. 
  4. A liszteket, szódabikarbónát és a fahéjat keverjük össze egy másik tálban. 
  5. Ezután öntsük a lisztes keveréket a tojásos masszába és alaposan keverjük el. 
  6. Öntsük püspökkenyér formába a masszát. 
  7. Melegítsük fel a sütőt 170 fokra. 
  8. 50-60 percig süssük a süteményt. 
  9. Várjuk meg, amíg kihűl, mert akkor jól szeletelhető.