Narancsos-répás szilvalekvárral töltött paleo muffin

Egyre több barátot és ismerőst látunk vendégül manapság FF-el. Be kell vallani, hogy nagyon is jól esik ismét látni őket és jót beszélgetni. Többekkel még a Banánkenyér podcastban is találkozhattok, ahol elmesélik ők hogyan étkeznek, milyen ételallergiával küzdenek vagy épp milyen bevált praktikáik vannak. Ráadásul a foglalkozásuk is igen érdekes, amelyről szintén hallhattok. Minden barátot különböző süteménnyel várunk és nem csak banánkenyérrel. Legutóbb narancsos-répás szilvalekvárral töltött paleo muffin került a tányérjainkra. 

Általában nem bízom a véletlenre és csak kipróbált süteményeket és ételeket kínálok a vendégeimnek. Éppen ezért, nem is értem miért, de ezúttal eltértem ettől a szokásomtól, pedig egy nagyon régen látott barátot vártunk. Valószínűleg az lehetett az ok, hogy előző nap narancsos répalevet készítettem FF kérésére. A répa centrifugálása után rengeteg reszelt répa maradt. Ráadásul napokig a gluténmentes répatorta járt a fejemben, azt szerettem volna készíteni. Ám annyi időm nem volt, hogy bekeverjem a tésztáját. Így reggel, gyorsan bedobáltam néhány hozzávalót egy tálba és úgy döntöttem muffin lesz a répából. Szerencsére igen finomra sikerült, azóta pedig FF még egyszer kikövetelte a süteményt. 

Amennyiben neked nincs répacentrifugálásból maradékod, sebaj. Csak reszeld le a répát és úgy is tökéletes lesz. Amennyiben lehet, a legkisebb lúkú reszelőn küldd át a répát, mert úgy lesz igazán finom. Ebből az adagból tíz közepes muffin lesz. 

Hozzávalók:

  • 120 g reszelt sárgarépa
  • 2 púpozott evőkanál csipkebogyóliszt
  • 20 g vaj
  • 2 tojás
  • 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 nagyobb klementin
  • 80 g zöldbanánliszt
  • 2 teáskanál útifűmaghéj
  • 4 evőkanál cukormentes, sütésálló szilvalekvár
  • 2 evőkanál 4:1-ben édesítő

A paleo muffin elkészítése:

  1. A tojásokat egy tálba ütjük és hozzá keverjük a répareszeléket, valamint a klementin kifacsart levét. 
  2. Megolvasztjuk a vajat, amit belekeverünk a répás masszába. 
  3. A liszteket, útifűmaghéjat, a szódabikarbónát és az édesítőt is belekeverjük a masszába. 
  4. A muffin formákba csapott evőkanálnyi masszát teszünk. A kanállal a közepén egy kis mélyedést készítünk. 
  5. Erre halmozunk egy púpozott teáskanálnyi lekvárt. 
  6. A lekvárral megtöltött muffinok tetejére még egy csapott evőkanálnyi masszát teszünk. 
  7. 180 fokos sütőbe tesszük és 30 perc alatt készre sütjük.