Paleo sárgarépasütemény
Répasüteményt a nagymamám készített gyermekkoromban. Akkor nagyon csodálkoztam, hogy milyen finom édesség lehet egy répából, amelyet akkoriban elsősorban a levesben láttam. Mivel a koratavasz nem bővelkedik nyers alapanyagokban, így a répa nagy szerephez juthat. Ezért elhatároztam, hogy idén a paleo sárgarépasütemény lesz a tavaszköszöntő édesség.
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa, 6 evőkanál eritrit, 3 evőkanál juharszirup, 1,3 dl zsír, 2 db tojás, 6 púpozott evőkanál kókuszliszt, 3 evőkanál tápiókakeményítő, 4 evőkanál török mogyoró, csipet só, 1 teáskanál szódabikarbóna, fél kiskanál faháj, 1 teáskanál citromsav, 1 kis üveg paleo szilvalekvár.
A paleo sárgarépasütemény elkészítése:
- A zsírt megolvasztjuk.
- A répát lereszeljük vagy apróra vágjuk késes aprítóval.
- A tojást összekeverjük a felolvasztott zsírral, juharsziruppal, eritrittel.
- A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, fahéjjal, citromsavval, apróra tört mogyoróval.
- Beleforgatjuk a répareszeléket.
- Hozzáönjük a tojásos keveréket.
- Alaposan összekeverjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük el a masszát 1-1,5 centi vastagon.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 45-60 percig sütjük. (Akkor van kész, amikor beleszúrúnk egy fogpiszkálót és nem marad rajta tészta és a teteje egy kicsit megpirul.)
- Miután langyosra hűlt a tészta a tetejére simítjuk a lekvárt.