Fűszereink – a kapor gyógyító hatása

Uborkafűnek is nevezték régen,ami azért is nagyon találó, mert nélküle bizony nincs jó ízű savanyú vagy kovászos uborka. A kapor szinte minden részét használjuk a konyhában a magjától a virágán át a leveléig. Ha elszórsz a kertedben vagy a balkonládádban egy kis magot, biztosan kinő.Nincs különösen nagy igénye, szinte úgy nő, mint a gaz. 

Kapor a konyhában

Van néhány olyan étel, amely kapor nélkül nem is az igazi. Levesek, főzelékek, saláták kelléke, de remekül használható ízesítőként gombás és sajtos ételekhez. A kapormártás főtt húsok kísérője. De remekül illik a körözöttbe is, amelyet akár paleo mdon is el lehet készíteni. Különleges ízt ad például a székelygulyásnak, ha tálaláskor egy csipet frissen aprított kaporlevéllel hintjük meg. Ugyanakkor a tökfőzelék és a kapros-túrós lepény is elképzelhetetlen kapor nélkül. Csakúgy,mint a savanyúságok széles tárháza. Aromáját forró zsírban is megőrzi. 

A kapor gyógyhatása

Teaként alkalmazva remek ellenszere lehet a különböző emésztési zavaroknak és a felfúvódásnak. De használják vizelethajtóként, köptetőként és bélféregűzőként is. Tartalmaz A- és C-vitamint, így nyers fogyasztása igen egészséges.

Bármilyen betegség esetén mindenképpen keresd fel orvosod és ha úgy döntesz betegségedet természetes úton gyógyítod, akkor keress erre kiképzett szakembert, természetgyógyászt.