Ezt ki kell próbálnod: mindenmentes szilvás papucs

Elmaradhatatlan édes kelléke a télnek a szilvás papucs. Főleg a tepertős tésztába burkolt szilvalekváros változat tarol családi körben. Igen ám, de én azt nem ehetem, bármennyire is finom. Egy véletlennek köszönhetően azonban sikerült megalkotnom a mindenmentes szilvás papucs receptjét.

Állagban és ízre teljesen hozza a tepertős ízt és állagot, olyannyira, hogy FF apukája sem fedezte fel a kegyes csalást, pedig ő a szilvás papucsok fő fogyasztója. Nála nem könnyű kritika nélkül új ételt bemutatni, de a mindenmentes szilvás papucs egyértelmű siker volt még nála is. 

Az alapja az a paleo sajtos rúd, amely a mentes sós mindenmentes sütemények közt szerintem szintén viszi a pálmát. Túl sok hozzávaló sem kell a mindenmentes szilvás papucs elkészítéséhez. Ha volna néhány kósza tojás fehérjéd, amelyet megmentettél például a paleo cézár salátakészítése után, akkor akár magad is készíthetsz totut, avegy tojás túrót.

Hozzávalók:

25 dkg vaj

25 dkg totu (Magad is készíthetsz.)

25 dkg szezámmagliszt

1 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna

1 tojás + 1 tojás a kenéshez

1 üveg cukormentes szilva lekvár (Magad is készíthetsz)

bambuszrost a nyújtáshoz

A mindenmentes szilvás papucs elkészítése:

A lisztet, útifűmaghéjat, sót és a szódabikarbónát összekeverjük egy tálban. 

Elmorzsoljuk benne a puha vajat. 

Hozzá keverjük a totut. 

Betesszük a hűtőbe legalább egy órára a kész tésztát. Az se baj, ha tovább marad a hidegben. 

Bambuszrost liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk egy centi vastagságúra a tésztát. 

Egy nagyobb pohárral kör alakúra szaggatjuk a tésztát. Ami kimarad, újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és ismét kör alakúra szaggatjuk. 

1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk bele és félbe hajtjuk. 

Sütőpapírral bélel tepsibe tesszük és megkenjük a tetejét felvert tojással. 

190-200 fokon addig sütjük, amíg megpirul a teteje, nagyjából 20-25 percig.