Ezt ki kell próbálnod: mindenmentes szilvás papucs
Elmaradhatatlan édes kelléke a télnek a szilvás papucs. Főleg a tepertős tésztába burkolt szilvalekváros változat tarol családi körben. Igen ám, de én azt nem ehetem, bármennyire is finom. Egy véletlennek köszönhetően azonban sikerült megalkotnom a mindenmentes szilvás papucs receptjét.
Állagban és ízre teljesen hozza a tepertős ízt és állagot, olyannyira, hogy FF apukája sem fedezte fel a kegyes csalást, pedig ő a szilvás papucsok fő fogyasztója. Nála nem könnyű kritika nélkül új ételt bemutatni, de a mindenmentes szilvás papucs egyértelmű siker volt még nála is.
Az alapja az a paleo sajtos rúd, amely a mentes sós mindenmentes sütemények közt szerintem szintén viszi a pálmát. Túl sok hozzávaló sem kell a mindenmentes szilvás papucs elkészítéséhez. Ha volna néhány kósza tojás fehérjéd, amelyet megmentettél például a paleo cézár salátakészítése után, akkor akár magad is készíthetsz totut, avegy tojás túrót.

Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg totu (Magad is készíthetsz.)
25 dkg szezámmagliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás + 1 tojás a kenéshez
1 üveg cukormentes szilva lekvár (Magad is készíthetsz)
bambuszrost a nyújtáshoz
A mindenmentes szilvás papucs elkészítése:
A lisztet, útifűmaghéjat, sót és a szódabikarbónát összekeverjük egy tálban.
Elmorzsoljuk benne a puha vajat.
Hozzá keverjük a totut.
Betesszük a hűtőbe legalább egy órára a kész tésztát. Az se baj, ha tovább marad a hidegben.
Bambuszrost liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk egy centi vastagságúra a tésztát.
Egy nagyobb pohárral kör alakúra szaggatjuk a tésztát. Ami kimarad, újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és ismét kör alakúra szaggatjuk.
1 teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk bele és félbe hajtjuk.
Sütőpapírral bélel tepsibe tesszük és megkenjük a tetejét felvert tojással.
190-200 fokon addig sütjük, amíg megpirul a teteje, nagyjából 20-25 percig.