Gyors ebéd: paleo ételek darált húsból

Nem csak Jamie Oliver tud 15 perc alatt ínycsiklandozó ételkölteményeket varázsolni! Bár azért mosogatni, pucolni, előkészíteni vagy elpakolni nem igazán látjuk ebben a sorozatban. Szóval ne legyenek illúzióid. Az általam ajánlott paleo ételek darált húsból valóban elkészülnek – hozzávetőleg – negyed óra alatt, de azért a mosogatásra és a többire is kell időt szánnod. Hacsak nincs hozzá valamilyen segítséged. Például a gyerekmunka és a férj alkalmazása ilyen esetekben igen előnyös és természetesen megengedett. 

Gombócok 

A darált hús az egyik legjobb találmány, amelyet csak a mosogatógép tud felülmúlni. Olyan sokoldalúan felhasználható, hogy vétek nem tartani belőle néhány adagot a fagyasztóban bármely esetre. Nálam legalább is mindig van és nem félek használni!

Amellett, hogy tölteléknek is kiváló, számtalan féle gombócot tudok belőle gyártani. Az egyik kedvencem a pikáns paleo húsgombóc, amely pont azért jó, mert szokatlan fűszerekkel dobom fel. Fancy módon fogalmazva: fúziós étel ez, amely ötvözi egy kicsit a keletit a hazai ízekkel. A valóságban csak kíváncsi voltam, hogy milyen, kipróbáltam és nagyon bejött. Készítheted serpenyőben, de tekintettel a nyárra, akár a grillrácsra is dobhatod. Úgy még finomabb lesz. Bár a lentiekben lesznek grill paleo ételek darált húsból. 

Menzás kaja, de otthon elkészítve nagyságrendekkel jobb lehet aparadicsomos gombóc. Már érnek a hazai paradicsomok, esetleg neked is van a kiskertben, akkor frissből is elkészítheted a szószt. Még különlegesebb lesz a végeredmény. 

Paleo ételek darált húsból – Tedd a grillre!

Fogj 25 dkg darált húst, dobj bele egy tojást és szórj hozzá nagyjából bármilyen fűszert. Keverd össze alaposan és kész is a saját fűszeres fasírtod. Ha nem akarsz vesződni külön a fűszerekkel, akkor vehetsz kész keveréket is. Ez esetben csak arra figyelj, hogy semmi oda nem való ne legyen a fűszerek között. Például cukor vagy bármilyen ízfokozó. De készíthetsz saját grill fűszerkeveréket is könnyedén. 

Ezt a masszát formázhatod bármilyen alakúra és már mehet is a grillrácsra. 

Az én legújabb kedvencem a paleo grillkolbász, amelyet szigorúan salátával vagy akár csak önmagában uborkával tálalok. 

Egy elegáns megoldás

A paleo ételek darált húsból – valljuk be – nem igazán az elegáns kategóriába tartoznak. Olyanok, mint anno az a bizonyos csoki: ronda és finom. De lehet ez alól is kivétel, ha valamilyen szép formában sütöd meg, példáéul erre tökéletes a kuglóf sütő. Nálam ez ügyben a favorit a húsos kuglóf. Még az angol királynőnek is merném felszolgálni. 

Ám javaslom, hogy szilikonos formában süsd, mert így ki tudod halászni az edényből. Amennyiben mégis ragaszkodnál a fém formához, akkor mindenképpen alaposan béleld ki elsőként baconnel.