Hat paleo étel szabadtűzön

A hűvösebb idő sem kell, hogy vissza tartson a grillezéstől vagy a bográcsozástól. Mi több, ilyenkor talán még jobb a tűz vagy a jó forró parázs köré kuporodni és főzni, sütni valami finomat. Az a hat paleo étel szabadtűzön is elkészülhet, amelyet összegyűjtöttem nektek azért, hogy kedvet kapjatok. 

Persze ennél sokkal több olyan paleo étel létezik, amely bográcsban, tárcsán, nyárson vagy épp a grillrácson készül, de ez az öt a kedvencem. Igaz, nem vetem meg a nagyon egyszerű módját sem a szabadtéri sütésnek, vagyis imádom a nyárson sült szalonnát vele sült hagymával, zsírjával lecsepegtetett (paleo)kenyérrel. 

Legutóbb jó néhány napja sikerült – hosszú idő után – egy jót szalonnázni a szabadban. A tavaszi munkálatokat végeztük a családi kiskertben és meglehetősen elfáradtunk, megéheztünk a sok ásás és ültetés után. (Na jó az ásást FF végezte és nagyon zseniálisan. Muszáj nyilvánosan is megdicsérnem, egyrészt azért, mert tényleg tök ügyes és rendes volt tőle. Másrészt azért, mert azt szeretném, ha máskor is átvállalná ezt a feladatot.) 

Már jó előre kitaláltuk, hogy sütögetni fogunk szalonnát és igazi, házi debrecenit a piacról. Továbbá mindezt hagymával koronázzuk meg és a szalonna zsírját ki-ki a maga kenyerére csepegteti, én például paleo kenyérre. Olyannyira jól sikerült, hogy már arra is van terv, mit fogunk bográcsban, tárcsán és grillen elkészíteni még idén nyáron. 

Az alábbi hat paleo étel szabadtűzön is remekül elkészíthető és ajánlom is figyelmedbe. 

Paleo étel szabadtűzön: bográcsban főttek

A babgulyáson túl is létezik étel, amelyik szabadtűzön, bográcsban készülhet el. Még úgy is, hogy mindenevő vendégeink is jóízűen lakmározhatnak majd belőle. Bár a magam részéről bab nélküli gulyást szoktam készíteni bográcsban, krumpli helyett édesburgonya kockákkal. Végső esetben azt is megteheted, hogy előre megfőzöd a babot a mindenevő vendégeidnek és akkor teszed az ételükbe, amikor a tányérba tálalsz nekik. 

Egy kompromisszum például a pörkölt, amelyet a mentesen étkezőknek alufóliában, parázson sült édesburgonyával tálalhatunk. A mindenevők pedig sima parázson sült burgonyát kaphatnak, ha épp az édesburgonyát nem kedvelik. 

Ugyanezen az elven működik a brassói aprópecsenyeis, amelyet szintén alufóliában sült édesburgonyával és ugyanígy sütött zellerrel tehetünk gazdagabbá. 

Rendhagyó, de bográcsban is elkészíthető az indiai paleo csirke is. Ezt pedig bárki eheti, aki szereti a különlegesebb, fűszeres ízeket. 

Grillezzünk

Ez a műfaj egy kicsit könnyebb, mert húsokat és zöldségeket grillezni igen egyszerű és rugalmasan kezelhető. Ajánlom figyelmedbe a grillezett cukkinit, amelyet ehetsz önmagában, vagy köretként is. 

Nem csak egész húsokat, de darált húsból készült ételeket is grillezhetsz. Gondolj például a hamburgerre. Az a jó ebben, hogy mindenkinek ugyanúgy készítheted el a hamburgerhúst és csak a köretet kell változtatnod. Paleósként salátát tálalhatsz mellé. 

Ugyanígy kipróbálhatod a pikáns húsgombócot is faszénen grillezve. Szintén zöldsaláta illik hozzá.