Paleo alapanyagok beszerzése: hol vásároljak? – Hasznos tanácsok kezdőknek

Amikor áttérsz a paleo étrendre, az első lépések után egyből felmerülhet a kérdés, hogy mégis hol vásároljak? Hol lehetnek elérhetők számomra megfelelő paleo alapanyagok? A jó hírem az, hogy bárhol, de mindjárt részletesebben is kifejtem. 

A paleo alapanyagok beszerzésénél fontos tudni azt is, hogy sok élelmiszerben van elrejtve az összetevők közt olyan, amely bizony nem felel meg az étrend szabályainak. Jó példa erre a füstölt kolbász, amelyből a legpatinásabb márkával rendelkezőben is fellelhető cukor. Így az már ki is esett a kosárból, szó szerint. Tehát , amikor vásárolsz, mindig nézd meg az összetevőket azért, hogy a legtöbbet tehesd az egészségedért. 

Élelmiszerboltok

Ahhoz, hogy paleo alapanyagokat vásárolj elég betérned egy egyszerű élelmiszer boltba, ahol zöldségespult és húspult is található. Ezekben a közepes nagyságú boltokban tulajdonképpen mindent megkapsz, ami ahhoz kell, hogy finom ételeket készíts. Olyan paleo alapanyagok is fel lelhetők ezeken a helyeken, mint a növényi tej, édesburgonya, növényi joghurtok vagy éppen kókusztejszín. Némelyikben rábukkanhatsz útifűmaghéjra, cukormentes, gluténmentes csokoládéra, kókuszzsírra és akár chia magra is. 

Ha még ennél is többre vágynál, akkor a nagy hipermarketekben ma már külön polcokon sorakoznak a jobbnál-jobb paleo alapanyagok. 

Ugyanakkor a kisboltokat sem kell leírni, ugyanis sok esetben ott is fellelhetők remek paeo alapanyagok, amelyekből igazán finom fogások készülhetnek. Persze nem biztos, hogy a nagy bevásárlást is el tudod intézni az ilyen sarki kisboltokban, de a tulajdonos segítőkészségével még az sem lehetetlen. 

Paleo alapanyagok: piacok

Azért, hogy jó minőségű, hazai, termelői paleo alapanyagok kerüljenek a kosaradba, érdemes felfedezni a legközelebbi piacot. Hihetetlen mi mindent meg lehet találni a legkisebb termelői piacon is. Én már szinte minden fontosabb élelmiszert a mi kis piacunkon veszek a paneldzsungel közepén. Szombatonként idejön tényleg csak néhány lelkes őstermelő és kiváló termékeiket kínálják. Van húsos, zöldséges, tojásos, savanyúságos, mézes, tejes árus. De akár fűszernövényeket, gombát, cukormentes lekvárokat is be tudok tőlük könnyedén szerezni. Például igazi virslit, szafaládét, só és tartósítószermentes ételízesítőt, májkrémet és házi vajat is már csak a mi kis piacunkon veszek. Azért is remek hely, mert nyitott, így a járvány ideje alatt is a legbiztonságosabb hely a vásárlásra. Árban is megfelelő minden, a termékek minősége pedig kiváló. Ráadásul így a vásárlásommal támogathatom is az őstermelőket. Mindannyian jól járunk. 

Bioboltok

A bioboltokba különleges paleo alapanyagok azok, amiért érdemes betérni. Ilyenek például a különböző maglisztek vagy paleo tészták. Ugyanakkor ezekben az üzletekben sokszor jutányosabb áron juthatunk például szódabikarbónához nagyobb mennyiségben, jó minőségű sóhoz, vagy épp édesítőszerekhez. Magam többnyire csak a sütéshez szükséges paleo alapanyagok java részét szerzem be a bioboltokban, amelyből három is létezik a szűk lakókörnyezetemben.