A karfiolrizs összedönti a rizsipart?

Amerikában az elmúlt évben kitört a botrány a karfiolrizs miatt. Arra felé már kapni zacskós, konyhakész formában karfiolrizst, frissen és fagyasztott formában is. A rizstermelők pedig megnyomták a vészcsengőt, mert veszélyben érzik magukat.

Az USA Rice, amerikai a rizstermelőli érdekvédő szervezet vezérigazgatója, Betsy Ward közleményében kijelentette, hogy a rizs az rizs, a zöldség, az zöldség, ne próbáljuk meg másnak beállítani. Vagyis a karfiolból nem lehet rizst készíteni szerinte. De még ennél is tovább ment. Szigorú szabályozást követel az illetékes hatóságoktól, hogy ne lehessen rizsnek hívni a karfiolörleményt.

A média imádta a kibontakozó harcot és rászállt a témára. Olyan szalagcímekkel írtak az esetről, minthogy: “A karfiol rizs elpusztítja a rizsipart”, “A rizsipar miért utálja az egészséges étkezési irányzatot?” és így tovább.

Persze első ránézésre úgy tűnhet, hogy a rizsipar felhorkanása a karfiolrizs ellen nevetséges. Ugyanakkor számos egészséges táplálkozási irányzat javasolja a karfiolrizs használatát a sima rizs helyett. Sok lúd, pedig egyszer disznót győz és ezt nem szeretnék megvárni a rizsiparban érintettek.

A fent említett cég szóvivője, Michael Klein szerint, semmi esetre sem szabadna megtévesztően elnevezni a rizsszem nagyságúra kaszabolt karfiolt. Szerinte igenis megtévesztő elnevezés a karfiolrizs. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy sok gyerek megutálja a rizst. Ugyanis sokan közülük nem rajongói a karfiolnak, így ha azt hiszik rizsnek, akkor többé nem esznek majd hagyományos rizst sem. Ez pedig nagy veszteség  lesz majd a rizsiparnak. Elég nyakatekert indok ez, de ki tudja megítélni, mikor abban az országban a mikró használati utasításában világosan le kell írni azt is, hogy macskát nem lehet bele tenni, mert nem éli túl.

A karfiolrizst Kaliforniában találta fel egy séf 1998-ban, aki nem más, mint Harrison Ford fia: Ben Ford. Találmányát karfiol kuszkusznak nevezte el. Ben úgy nyilatkozott egy ausztrál élelmiszer magazinnak, hogy az ötlet spontán jött, amikor séftársával, Govind Armstronggal együtt egy bárányételt készítettek éppen. Az apróra vágott karfiol legközelebb 2010-ben egy főzőműsorban került a nagyérdemű elé, majd 2012-től a világhálón indult hódító útjára, már karfiolrizs elnevezéssel Azt, hogy ilyen hódító útra indul az egykori karfiol kuszkusz, még maga Ben Ford sem képzelte.

Az egészséges táplálkozási irányzatok nem véletlenül ajánlják aternatívaként a karfiolrizst. Ugyanis egy csésze apróra vágott karfiol biztosítja a javasolt napi C-vitamin bevitel körülbelül 85 százalékát, napi ajánlott rostok körülbelül 10 százalékát, jelentős mennyiségű káliumot, és 5 gramm szénhidrátot (amely a napi bevitel 1 százaléka) és 25 kalóriát. Eközben egy csésze főtt fehér rizs 200 kalóriát, 45 gramm szénhidrátot (a javasolt napi bevitel 15 százaléka), 4,3 gramm fehérjét (8 százalék a javasolt napi bevitel) és elhanyagolható mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Ezen összehasonlítás ellen a szóvivő azért tiltakozik, mert szerinte a két termék összehasonlíthatatlan. Olyan, mintha az almát hasonlítanánk a narancshoz. Egyébként a karfiol morzsalék elnevezést találná méltónak a karfiolrizs helyett és természetesen a boltokban jó messzire kerüljenek a rizst tartalmazó polcoktól. Minimum a zöldséges részen kapjanak helyet.