Hatékony spórolás: egy alapanyagból több étel

A bevásárlólista az egyik módja annak, hogy olcsóbban tudj ételt tenni a család asztalára. Mondhatjuk, hogy ez az egyik alapja a hatékony spórolásnak.  

Az egy alapanyagból több étel készítése pedig a másik. Én úgy szoktam ezt csinálni, hogy megnézem mikor, milyen alapanyag akciós. Vegyük például az édesburgonyát. Ősszel a betakarítás után számos helyen lehetett kapni 400 forintért kilóját. Ekkor jó sok kilót bespájzoltam belőle és sűrűn került belőle étel a család asztalára. Kedvencünk a burgonya chips, a sonkás-batátás rántotta és a krokett.

Apropó batáta: a Penny Marketben is megjelent a kínálatban néhány hete. Ott a legolcsóbb a boltok közül, 600 forintot kérnek kilójáért. Nagyjából ugyanennyiért lehet az interneten termelőtől is rendelni. Ám ez esetben van rendelési minimum.

De ugyanígy vásárolok, ha bármilyen zöldséget, gyümölcsöt vagy húsfélét akcióznak. Bevásárolok belőlük többet és megtöltöm velük a hűtőt, majd a családtagok hasát. Kelkáposztából például lehet főzelék és pár nap múlva rakott kelkáposzta is. Ha a csirkemell akciós, akkor annyit veszek, hogy legalább két adagot beteszek a mélyhűtőbe. Legutóbb pulykafelsőcombot vettem akciósan. Abból székelykáposzta és pörkölt készül majd hamarosan.