Épp a dunsztba kerültek a szörpök. Azóta már készült mégegyszer ennyi és még nincs vége...

Citromfű szörp paleo módra

A citromfű nagyon hálás növény, ha elülteted a kertedbe. Már-már orcátlanul az, ugyanis úgy nő, mint a dudva, azt is mondhatnánk, hogy kiirthatatlan. Nálunk két kiskertben is hadakozik vele a kertész, de gyorsan a segítségükre siettem és készült belőle nagyon finom citrofű szörp paleo módra. 

A citromfű szörp persze nem csak nagyon finom, de lazító hatása ebben a stresszel teli világban nagyon jól jön a nap minden szakában. 

Épp a dunsztba kerültek a szörpök. Azóta már készült mégegyszer ennyi és még nincs vége…

Édesítés, de mivel?

A paleo étrendben nem egyszerű szörpöt készíteni, mert az édesítéssel meggyűlhet a bajunk. Miután hevíteni kell a szörpöt azért, hogy dunsztolni lehessen, így a méz eleve kiesik a lehetőségek közül. Ráadásul sokan nem is használják a paleo étrendben. Az eritrit és a nyírfa cukor koncentráltan – mondjuk ki – nem finom és mindemellett sokak küzdenek fogyasztása után minimum puffadással. Nálunk is ez a helyzet, így teljesen kiiktattuk az étrendünkből ezt a két édesítőt, mert nagyon kényelmetlen, ha épp akkor édesítettünk vele, amikor társaságba mentünk. 

Ami marad és nem okoz gondot a sztívia és az agavé szirup. Ha folyékony sztíviát használsz, annak is van némi mellékíze, így önmagában ez sem megoldás. Ellenben a véletlennek köszönhetően megoldódott ez a probléma is, amikor elfogyott a folyékony sztívia itthon, így némi agavé sziruppal egészítettem ki. És láss csodát az agavé szirup elvette a mellékízt és tökéletesen finom édes elegyet alkotnak. 

Hozzávalók:

egy nagy csokor citromfű,

4-5 evőkanálnyi agavé szirup,

3-4 evőkanálnyi folyékony sztívia,

3-4 liternyi tisztított víz,

1,5 teáskanál citromsav,

üvegek. 

citromfű szörp paleo módra elkészítése:

  1. A megmosott citromfüvet áztasd be tisztított vízbe egy lábasba, majd legalább egy éjszakára tedd lefedve a hűtőbe. De lehet két nap is. 
  2. Forrald fel a citromfüves vizet, majd szűrd le.
  3. A szürleményt is forrald fel.
  4. Ízesítsd a sztíviával és az agavé sziruppal. 
  5. Forrázd ki az üvegeket. 
  6. Tedd bele a citromsavat.
  7. Öntsd üvegekbe a szörpöt és dunsztold. 

Tipp:

Arra vigyázz, hogy ha forr a citromfű szörp, akkor óvatosan tedd bele a citromsavat, mert kifuthat. 

Először én sokkal több citromsavat tettem bele és azzal is nagy sikert arattam, ugyanis citromlé helyett lehet használni. 

Az ízesítésnél kóstolgass. Nem biztos, hogy az általam megadott mennyiséggel neked ízleni fog, tehát nyugodtan változtass rajta. 

Használhatod szörpként némi víz hozzáadásával, de teheted salátaöntetbe, limonádéba, pohárkrémekbe vagy akár teába is.