Segítség, mit főzzek a hétvégén?

Hosszasan álldogálok a hűtő előtt, majd a kamrapolcot veszem szemügyre. Megnézem a boltok akciós kínálatát és még mindig ötletem sincs, hogy mit főzzek hétvégén. Csak várok az ihletre és az éhségemre, mert az mindig megsúgja, mégis mit ennék szívesen. FF pedig örül, hogy nem neki kell ötletelnie. 

Ez a jelenet, ha nem is sűrűn, de azért előfordul nálunk. Ám neked nem kell hosszasan gondolkodnod, mert összeállítottam egy listát, amelyen igazi hétvégi ételek szerepelnek. Neked már csak annyi a dolgod, hogy válassz, bevásárolj és főzz. 

Ha pedig mégsem jönnének be a fogások, akkor próbáld ki a négy hetes nyári menütervet, amelyben mindenmentes, paleo ételeket találsz. Jár hozzá bevásárlólista, így könnyedén letudhatod a család étkezését

Főzz-süss a szabadban!

Használd ki a jó időt és, ha lehetőséged van rá, főzz a szabadban. Több előnye is van azon kívül, hogy szép környezetben készül az étel. Sokkal finomabb lesz a szabad tűzön készült fogás és nem utolsó sorban nem kell hosszasan szellőztetned a lakást a főzés után. 

Erre a hétvégére elsősorban sült ételeket javaslok. Ha egy kicsit merészebb akarsz lenni, akkor neked való a grillezett paleo csirke keleti módra. Az egyszerű csirkét pikáns fűszerekkel dobhatod fel és így meglepheted a családot. 

Kicsit hagyományosabb megoldás a paleo grillkolbász, de nem kevésbé finomabb, mint a pikáns csirke. Ráadásul igen gazdaságos étel, így akár barátokat is hívhatsz lakomázni. Köretnek pedig üss össze egy könnyed salátát

Igazi hétvégi tradicionális ételek

A hagyományos családi hétvégi ebéd nem lehet teljes húsleves és rántott hús nélkül. A rántott húst azonban elkészítheted mindenmentes panírral úgy, hogy a mindenevő családtagok sem tudnak majd kifogást találni. 

Ha a hagyományos mellett mégis egy kicsit újítanál, akkor próbáld ki a kijevi csirkét. Nem kell feltétlenül medvehagymával készítened, ahogy a receptben szerepel. Kicserélheted zöldhagymára, snidlingre vagy akár el is hagyhatod belőle. Bárhogy készíted is, biztosan nagy sikere lesz. 

Mindkét ételt tálalhatod sült édesburgonyahasábban, de bármilyen salátát mellé tehetsz. Ha még bátrabb vagy, akkor simán körítheted barackkal, szilvával vagy körtével. Különlegesen látványos és finom lesz a végeredmény. 

Ha van zöldség, nem kérdés mit főzzek a hétvégén!

A magam részéről ezekben az időkben inkább a zöldségekre vágyom. Nem mondom, hogy nincs a hozzávalók között némi hús, de a főszerep akkor is a zöldségé. Mivel éppen a cukkini szezon közepén járunk, így nálunk gyakori “asztaltársaság” a töltött cukkini. Nem csak darált hússal, hanem bármivel megtölthető. Néha pörköltnek elkészített zöldségekkel bélelem ki, sajtot reszelek rá és úgy dobom a sütőbe. 

Ha pedig ennél is kevesebb húst szeretnék enni, akkor töltött cukkini korong készül ebédre. Többnyire önmagában tálalom, de ha nagyon meg akarom adni a módját, akkor készítek hozzá mandulajoghurtból, két csipetnyi fokhagymaporral, sóval és néhány szál aprított snidlinggel egy mártogatóst. Mindezen túl tálalhatod salátával is.

De ne maradjon ki egy teljesen zöldséges fogás sem. A sült zöldségek saláta ágyonolyan laktató, hogy nem hiányzik majd senkinek sem a hús. Nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül, így a délutánra még bármilyen programot szervezhetsz, mert lesz rá elég idő.

Mindezek után ne feledd: ha négy hétig nem akarsz arra gondolni, hogy mit főzzek a hétvégén vagy hét közben, akkor próbáld ki a négy hetes nyári menütervet. Táblázatban megkapod mind a négy hétre a menütervet négy étkezéssel, egy heti lebontású bevásárlólistát és az ételek pontos leírását: közel nyolcvan receptet.