Cukkini lecsó: viszlát paprika és paradicsom!

Sok rosszat lehet olvasni a paradicsomokról és a paprikákról, ha az ember hajlandó egy kicsit utána járni annak, hogy mit is eszik valójában. Fő bűnük az említett delikvenseknek az, hogy növelik a bélfal áteresztő képességét és ezáltal jó sok galibát okozhatnak az egészségünkben. Ebbe a korántsem illusztris társaságba tartozik egyébként a padlizsán is. Azt, hogy milyen betegségeket okozhat és miért a tények és tévhitek oldalonelolvashatod. De akkor miként készül egy egészséges lecsó? A válaszom: cukkini lecsó formájában paprika és paradicsom nélkül. 

A lecsó olyan, mint a gulyás, húsleves avagy pörkölt: ahány ház, annyi szokás és recept. Nálunk a paprika, paradicsom, zsír, só, hagyma és tojás volt a nyerő kombináció. Mondjuk a magam részéről nagyon szerettem benne cukkinit vagy a patisszont, de FF (Férjek Ferrarija) határozottan elzárkózott mindkét variációtól. Így maradt a mezei tojásos lecsó, jóféle szalonnazsírral vagy libazsírral. Üvegbe is került belőle minden ősszel és télen tíz perc alatt lett belőle vacsora. 

Egy igazi, hosszú hetekig hasfájás azonban keresztbe húzta minden lecsóról szőtt tervemet az idén. FF ugyanis szerencsésen túlélte a megpróbáltatásokat, ám mindez arra késztette, hogy felülvizsgálja azokat az ételeket és alapanyagokat, amelyek a tányérjába kerülnek. Így került tiltólistára a paprika és a paradicsom is nála. Pont nekem nem lehetett ellene kifogásom és nem is volt. Ugyanis tudtam milyen hatásai lehetnek ezeknek. Miért ettük mégis? Azért, mert ha egészségesek vagyunk, akkor mértékkel nem okozhat gondot. De kiderült, hogy mégis, így viszlát paprika, paradicsom és lecsó!

Nem volt könnyű visszautasítani FF apukájának nagylelkű felajánlását sem a minap, amikor saját termesztésű paprikát és paradicsomot kínált lecsónak. A magam részéről hajlottam volna rá, már a számban éreztem a tojásos lecsó ízét és már tunkoltam a szaftjába a barna zsemlét, mert azért úgy az igazi. De de FF hajthatatlan volt én pedig hoppon maradtam. A lecsó iránti sóvárgásom azonban múlhatatlannak bizonyult és egyfolytában azon töprengtem: miként tudnám mégis valahogy előidézni az ízét. Aztán támadt egy ötletem, kivonultam a konyhába és nemsokára tálaltam a cukkini lecsót. Paprika és paradicsom nélkül is hozta a szaftos, tojásos lecsó állagát és ízét. 

Hozzávalók:

2 zsenge cukkini

2 fej vöröshagyma

1 fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

egy kis darab zeller

15 cm füstölt kolbász

2 db 1 centi vastag füstölt szalonna szelet

1-2 dl víz

1 teáskanálnyi mindenmentes ételízesítő

1 teáskanál só 

3 tojás

A cukkini lecsó elkészítése:

A hagymákat félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. 

A fokhagymát apró kockákra vágjuk.

A zellert gyufaszál vastagságú szálakra vágjuk. 

A zsenge cukkiniket félbe vágjuk, aztán ismét félbe és így szeleteljük vékonyra. 

A szalonnát megfosztjuk a bőrétől és kisebb kockákra vágjuk. 

Egy serpenyőbe tesszük a szalonna kockákat és kisütjük a zsírját, majd kiszedjük a szalonna pörcöket és félre tesszük. 

A serpenyőbe szórjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát és üvegesre pároljuk. 

Bele szórjuk a bőrétől megfosztott és összemorzsolt füstölt kolbászt. Alaposan összekeverjük. 

Ezután azonnal beleszórjuk a zeller csíkokat és ezzel is összekeverjük. 

Pár perces párolás után beleszórjuk a cukkinidarabokat is és összekeverjük az egészet. 

Ráöntjük a vizet és fedő alatt addig pároljuk, amíg a cukkini megpuhul. Ez legfeljebb 20-30 perc alatt megtörténik. 

Ha elfőtte a levét, akkor érdemes utána tölteni, hogy legyen egy kevés szaftja. 

Amikor a cukkini is megpuhult, akkor felverjük a tojásokat.

Fűszerezzük mindenmentes ételízesítővel és egy kis sóval. Összekeverjük és ráöntjük a cukkinire. 

Addig sütjük folyamatos kevergetés mellett, amíg a tojás megszilárdul. 

Tálaláskor szalonna pörcöket tehetünk a cukkini lecsó tetejére.