Ha valaki mostanában határozza el magát, hogy áttér a paleo étrendre, már sokkal könnyebb helyzetben van, mint évekkel ezelőtt. Számtalan mentes étel, liszthelyettesítő keverék, gluténmentes alapanyag és ital áll a boltok polcain. Ráadásul már nem is kell sokat zarándokolni az ilyen termékek beszerzéséhez. Ám nem minden paleo, ami mentes. Főleg az italok esetében. A legújabb őrület a gluténmentes sör.

Így a farsangi bálok kezdetén érdemes a gluténmentes sörről és más alkoholos italokról egy pár szót ejteni. Fontos tudni, hogy ami gluténmentes, az még bizony nem feltétlenül paleo. Így van ez a gluténmentes sör esetében is. Bár ezt az allergén anyagot nem tartalmazza, mégiscsak gaboaalapú ital. A gabona pedig nem megengedett a paleóban. A végtermékben lehet fitinsav és lektin, amelyek felelősek az úgynevezett áteresztő bél szindrómáért.

A természetes almabort avagy mai divatos nevén apple cider-t javasolja alternaívaként a ultimatepaleoguide.com. Az almabor elvileg egy fermentált almalé, így belefér pár korty a paleo étrendbe. Ugyanígy a körtéből és a szőlőből készült borok is. Azt azért érdemes megtekinteni a címkéjén, hogy ne legyenek benne más hozzáadott anyagok, például cukor vagy tartósítószer. A vörösborban például antioxidánsok vannak, amelyek kedvező hatással vannak az egészségünkre. Például szív és érrendszeri betegségeket előzhet meg. Persze ez csak akkor igaz, ha valóban jó minőségű a bor. A rossz hír pedig az, hogy mértékkel kell fogyasztani. Mondjuk ne lépjük túl a 2-3 deciliternyi mennyiséget naponta. Itt sajna már nem igaz a kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság elve…

A rövid italok mindegyike kerülendő, készüljön az bármiből is. Fontos tudni, hogy az alkohol méreg a máj számára. Mi több, az alkohol függőséget okozó tudatmódosító szer. Túl sok alkohol fogyasztása esetén az emberi szervezet elsősorban a méregtelenítésre összpontosít a táplálékok hasznosítása helyett. Alkoholfogyasztás esetén a zsírégetés sokkal nehezebbé válik. Tehát fogyókúrázóknak egyáltalán nem ajánlott. Jó tudni azt is, hogy a máj nem képes lebontani az alkoholt cukorra, ami a vércukor és vérzsírok emelkedését okozza. Néhány toxint egyszerűen zsírként tárol el a szervezet. Vagyis az alkohol hízlal. Végül pedig ezt minden bulizó jól tudja,hogy a túl sok alkohol kiszárítja a szervezetet, ami akár az elektrolitegyensúly felbomlásához is vezethet.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy mennyi alkohol fér bele az étrendjébe.

Regisztráció az ingyenes letöltésekre és hírlevélre!

Ha regisztrálsz, folyamatosan értesülsz a legújabb letöltési lehetőségekről. Összeállítottam például egy olyan receptgyűjteményt, amelyben maradékokból készült receptek vannak. Így nem kell többé azon törnöd a fejed, hogy például a vasárnapi sülthús maradékkal mi legyen. Több, mint félszáz receptet ajándékozok neked, számos egyéb konyhai gyakorlati trükkel, tapasztalattal, fortéllyal együtt. Mindössze pár kattintás, és teljesen ingyenes. 

Köszönjük a feliratkozást! A megadott címre kapsz egy megerősítő e-mailt, melyben rá kell kattintanod a feliratkozást jóváhagyó linkre. Ezután e-mailben megkapod a könyv letöltési linkjét.

Pin It on Pinterest