Az olcsó zöldség titka – Minket is lehet szeretni! De lehet ám!

A természetben az a szép, hogy úgy alkot tökéleteset, hogy nem szimmetrikus és nem egyforma. Gondolj csak az arcodra! Ha tökéletesen szimmetrikus lenne, akkor teljesen más lenne, pedig most úgy szép ahogy van. Éppen ez a helyzet a nem tökéletesen egyforma alakú és méretű zöldségekkel és gyümölcsökkel is. Ők az olcsó zöldség titka a jövőben, de már most is. 

Ha vagy olyan szerencsés, hogy van veteményes kerted vagy épp faluhelyen nőttél fel, akkor pontosan tudod, hogy nincs két egyforma és bármilyen szabvány szerint termett zöldség vagy gyümölcs. Akkor sem, ha a család kertésze gondosan nevelgette, ápolta. Ám ettől az ízük isteni volt és kiváló ételeket lehetett velük készíteni. 

Mostanában pedig azt látod, hogy a szupermarketekben milliméterre egyforma zöldségek és gyümölcsök csücsülnek gondosan megtervezett tárolóikban a polcokon. Igen, nagyon szépek és csábítóak, de ennek bizony ára van. Mivel a természet a normán kívül is létrehoz termést, így azok sokszor veszendőbe mennek, mert nincs rájuk igény. Pedig azok is finomak és remek, tápláló ételek lehetnének belőlük. Láttam néhány dokumentum filmet, hogy óriási mennyiségű termések mennek kárba csak azért, mert a vásárlóknak csak a tökéletes külsejű zöldség vagy gyümölcs felel meg, így a boltláncok meg sem veszik a termelőktől a kissé girbe-gurbát. 

A szívem szakad meg, amikor azt látom, hogy teljesen egészséges és ehető zöldségeket vagy gyümölcsöket kidobnak. Nem csak a pénz miatt, amit ráköltöttek és így nem jön vissza a befektetés, hanem azért, mert ez színtiszta pazarlás. Eltékozoljuk a természet adta kincst, energiát, táplálékot, a befektetett munkát. Csak azért, mert csak a tökéletes küllem a megfelelő. Ha már csak egy centivel is rövidebb a sárgarépa, netán némileg ducibb, be sem kerülhet a polcra. Ugyanígy az alma, amelynek egyik fele viseli egy jégeső nyomait, ehetetlenné minősíttetik, mert nem tökéletesen kerek. 

Csak remélni tudom, hogy manapság már a kevésbé tökéletes darabok konzervekben végzik vagy más módon hasznosítják és nem vesznek kárba. Ám addig is elérkezett egy igen szívet (legalább is az enyémet nagyon) melengető kezdeményezés a Penny Markettől. 

Az olcsó zöldség titka kiderül

A Pennyben bevezették – nagy örömömre – a nem tökéletes zöldségek vásárát. Minket is lehet szeretni! – feliratú csomagolásban olyan kissé girbe-gurba zöldségek vannak, amelyek a szigorú előírásoknak nem feleltek meg, de mindez semmit nem von le az értékükből. Kicsit olcsóbban is kínálják őket és természetesen nem hagyhattam ki ezeket. Szerintem esztétikailag sem küzdenek kihívással, csak a szabály túl szigorú. Nagyon finom volt például a sárgarépa a vajas-zsályás csirkével együtt sütve. 

Abban bízom, hogy folyamatos lesz ez a kezdeményezés, mert én bizony ezeket fogom választani habozás nélkül, mert ez lehet az olcsó zöldség titka mindamellett, hogy mindenkinek jó megoldás született. A termelő eladhatja, a vevő olcsóbban hozzá jut.