Balzsamecetes uborkasaláta

Az uborka nálunk ebben az időszakban ugyancsak úgy nő, mint a cukkini. Mondhatnám úgy, mint a dudva. Így próbálunk lépést tartani a természettel és annyit enni belőle, amennyit csak lehetséges. De azért elérkezik az idő, amikor – bármennyire is szeretjük az uborkasalátát -, de megunjuk. Ilyenkor kellenek mentő ötletek és variációk, hogy feldobjuk ezt az ételt. Így született a balzsamecetes uborkasaláta is, amely kovászolni való uborkából készült. Furcsán hangozhat, de ezt a fajta uborkát nem csak kovászolni avagy sós uborkának lehet elkészíteni. Nyersen is nagyon finom, de salátának is remek. Sőt, akár eltenni is lehet ecetesen üvegbe télre. 

Gyerekkoromtól a kovászolni való uborka volt nálunk Az Uborka. Valahogy úgy alakult, hogy az anyukám ezt a fajtát szerette és 8-10 centisre megnövesztette és úgy került az asztalra. A kisebbek pedig az üvegbe ecetes lével. Így talán gazdaságosabb is, mert a saláta uborkával nehezebb a helyzet az eltevését tekintve. 

Az uborkaszeleteket nem mindig szoktam besózni, hogy össze essenek. Így ugyanis tovább megőrzik ropogósságukat, akár több napon át is. Persze ehhez a hűtőbe érdemes betenni. 

Végül pedig próbáljatok ki gyümölcseceteket, mert meg fogtok lepődni mennyivel finomabbak, mint azok a bolti ecetek, amelyek a vízkő tökéletes ellenségei. 

Hozzávalók:

5-6 kovászolni való uborka, 3-4 evőkanál málnás balzsamecet, 2 evőkanál sztívia, csipet só, fél liter víz.

Balzsamecetes uborkasaláta elkészítése:

  1. Mossuk meg alaposan az uborkákat.
  2. Szeleteljük le uborkaszeletelőn. 
  3. Keverjük össze a vizet az ecettel, csipet sóval és sztíviával. 
  4. Tegyük bele az uborkaszeleteket. 
  5. Azonnal tálalható.