Sajtos cukkini falatok

Lehet belőle tízórai, uzsonna vagy akár egy könnyű vacsora is. De ez még nem minden a jó tulajdonságai sorában. Olyan finom, hogy azok is szó nélkül megeszik, akik utálják a spenótot. Azért mondom ennyire határozottan, mert én sem rajongom egy cseppet sem ezért a zöld levélért. De a sajtos cukkini falatok harmonikus mennyiségben rejti magában ezt a megosztó, ám nagyon egészséges zöldséget. 

Remekül lehet csomagolni akár tízórais dobozba, akár környezetvédő viaszos szalvétába. vendégvárónak sem utolsó és több napig vígan eláll a hűtőben. Mindezeken túl remek maradékmentő, ha épp kornyadozik a hűtőben egy cukkini és néhány levél spenót. További előnye, hogy tíz perc munka van vele, amíg bekerül a sütőbe és utána sincs sok teendő, csupán annyi, hogy amint kihűlt vágjuk fel. Tetszőleges formára vághatod. Nálunk a hosszúkás forma vált be, de ha kisebb gyereknek készíteném, akkor lehet, hogy bevetném a viccesebb sütikiszúrókat. 

A sajtos cukkini falatok önmagában is nagyon finomak. De tovább fokozhatjuk az ízhatást, ha némi fokhagyma porral megbolondított mandula joghurtba mártogatjuk.

Hozzávalók: 

  • 1 zsenge cukkini
  • 3 marék spenót
  • 10 dkg kemény sajt
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál provance-i fűszerkeverék
  • fél teáskanál só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szezámmagliszt
  • 1 evőkanál nyílgyökérliszt

A sajtos cukkini falatok elkészítése:

  1. A spenótot és a cukkinit tegyük késes aprítóba és vágjuk nagyon kicsi darabokra. 
  2. Tegyük a felaprított zöldségeket egy tálba és keverjük hozzá az összezúzott fokhagymagerezdeket. 
  3. Üssük hozzá a tojásokat.
  4. Tegyük hozzá a lereszelt sajtot és a fűszerkeveréket. Alaposan keverjük össze.
  5. Ezután keverjük hozzá a liszteket.
  6. Öntsük sütőpapírral bélelt serpenyőbe a masszát és 180 fokon süssük 30-40 percet. Akkor jó, amikor kicsi világosbarna pöttyök jelennek meg a tészta tetején. 
  7. Amikor kihűlt hosszúkásra szeleteljük.